skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim gotujemy bulion na mięsie wołowym z dodatkiem korzeni (pietruszka, seler lub cokolwiek innego lubisz). Filtrujemy go i wkładamy pokrojoną na małe kawałki wołowinę, a także całe mięso zebrane do przepisu. Mogą to być: kurczak, gęsi, cielęcina, które lepiej najpierw usmażyć. Ponadto kiełbasy, szynka, kiełbaski.
w maśle smażyć drobno posiekaną cebulę, uczynić ją piękną i złotą. Wlej tutaj mąkę, lekko usmaż i rozcieńcz niewielką ilością bulionu.
potem idą tutaj: ogórki, oliwki, kapary, oliwki, grzyby – wszystko pokrojone w kostkę. Jeśli używamy świeżych grzybów, należy je wcześniej ugotować. Następnie wlej solankę ogórkową i włóż posiekaną kapustę, dobrze zalaną wrzącą wodą. Dusić do miękkości i zanurzyć w rondlu na mięso. W tym przepisie śmietanę należy umieścić bezpośrednio w gotowej zupie, a świeże zioła w talerzach. To jedzenie okazuje się niezwykle smaczne, dobrze jest prowadzić pod nim szczere rozmowy. "Oddania starożytności głębokiej".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g