solanka mięsna po Staro-rosyjsku

przepis, który był udoskonalany od wieków! Bardzo ciekawy przepis kulinarny na solankę mięsną w stylu staroruskim, która zawiera świeżą kapustę. Przeczytałem w jednym czasopiśmie, że przygotowano go w Rosji w XIX wieku, a może wcześniej. Jak każda solanka, bardzo smaczna, idealna na świąteczny stół. Ważne jest, aby wybrać jak najwięcej różnych rodzajów wędlin (najlepiej wędzonych).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 19 % 3 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przede wszystkim gotujemy bulion na mięsie wołowym z dodatkiem korzeni (pietruszka, seler lub cokolwiek innego lubisz). Filtrujemy go i wkładamy pokrojoną na małe kawałki wołowinę, a także całe mięso zebrane do przepisu. Mogą to być: kurczak, gęsi, cielęcina, które lepiej najpierw usmażyć. Ponadto kiełbasy, szynka, kiełbaski.
w maśle smażyć drobno posiekaną cebulę, uczynić ją piękną i złotą. Wlej tutaj mąkę, lekko usmaż i rozcieńcz niewielką ilością bulionu.
potem idą tutaj: ogórki, oliwki, kapary, oliwki, grzyby – wszystko pokrojone w kostkę. Jeśli używamy świeżych grzybów, należy je wcześniej ugotować. Następnie wlej solankę ogórkową i włóż posiekaną kapustę, dobrze zalaną wrzącą wodą. Dusić do miękkości i zanurzyć w rondlu na mięso. W tym przepisie śmietanę należy umieścić bezpośrednio w gotowej zupie, a świeże zioła w talerzach. To jedzenie okazuje się niezwykle smaczne, dobrze jest prowadzić pod nim szczere rozmowy. "Oddania starożytności głębokiej".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy