marynata z nerkami wołowymi i jęczmieniem jęczmiennym

ten rodzaj marynaty spodoba się miłośnikom Livera i nie tylko! Dość ciekawy przepis na marynatę gotowaną na nerkach wołowych, który znalazłem w jednym starym magazynie. Fani Livera bardzo to lubią. W gorące letnie dni Taka marynata mięsna z nerkami wołowymi jest bardzo dobra!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

nerki wołowe moczyć przez 10-12 godzin, okresowo zmieniając wodę na świeżą.
W tym samym czasie, co nerki, opłucz i namocz jęczmień perłowy.
oczyść nerki z folii i tłuszczu, pokrój na małe kawałki i moczyć przez kolejne 3 godziny, zmieniając wodę co godzinę.
wlać nerki świeżą wodą, gotować przez 10 minut, spuścić wodę. Umyj nerki.
gotuj nerki na małym ogniu przez półtorej godziny.
ziemniaki pokroić w paski i wraz z umytą kaszą perłową włożyć do gotowanego bulionu wołowego. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki się ugotują.
drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym.
zetrzyj ogórki na drobnej tarce i połóż na cebuli. Smaż jeszcze przez 5-6 minut.
schłodzić nerki wołowe i pokroić w talerze.
włóż nerki i smaż do bulionu.
gotuj marynatę i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
podawaj marynatę z ziołami i kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Nerki cielęce - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy