skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nerki wołowe moczyć przez 10-12 godzin, okresowo zmieniając wodę na świeżą.
W tym samym czasie, co nerki, opłucz i namocz jęczmień perłowy.
oczyść nerki z folii i tłuszczu, pokrój na małe kawałki i moczyć przez kolejne 3 godziny, zmieniając wodę co godzinę.
wlać nerki świeżą wodą, gotować przez 10 minut, spuścić wodę. Umyj nerki.
gotuj nerki na małym ogniu przez półtorej godziny.
ziemniaki pokroić w paski i wraz z umytą kaszą perłową włożyć do gotowanego bulionu wołowego. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki się ugotują.
drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym.
zetrzyj ogórki na drobnej tarce i połóż na cebuli. Smaż jeszcze przez 5-6 minut.
schłodzić nerki wołowe i pokroić w talerze.
włóż nerki i smaż do bulionu.
gotuj marynatę i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
podawaj marynatę z ziołami i kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Nerki cielęce - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g