skład / składniki
metoda gotowania
gotujemy manti na parze, ale Ormianie gotują je w bulionie. Myślę, że to dlatego, że wszystkie ormiańskie przepisy są bardzo starożytne, tak stare jak ten niesamowity lud. W tamtych czasach kaskan (mantyshnitsa) nie został jeszcze wynaleziony, a jedzenie gotowano w żeliwie i garnkach. Przez tysiące lat ormiańskie kobiety zachowały starożytne przepisy kulinarne. I tylko dzięki nim możemy teraz spróbować tego, co jedli odlegli przodkowie współczesnych Ormian.
weź dobry kawałek wołowiny na kości. Z kości gotujemy bulion i dwukrotnie przepuszczamy miazgę przez maszynkę do mięsa lub skręcamy w kombajnie z najwyższą prędkością. Dodaj do mięsa mielonego-drobno posiekaną i smażoną cebulę, natkę pietruszki, pieprz i sól. Nadzienie jest gotowe.
teraz robimy ciasto. Wlej mąkę do głębokiej miski, zrób w niej dziurę i wlej do niej jajka, dodaj trochę wody i szybko zagniataj ciasto strome, jak na pierogi. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy z niego dwie warstwy o grubości około 1-2 mm. na jednej warstwie układamy kulki mięsa mielonego w równej odległości, a ciasto w odstępach między mięsem mielonym smarujemy jajkiem. Następnie przykrywamy drugą warstwę na wierzchu i wycinamy koła ciasta z mielonym mięsem szklanką o ostrych krawędziach. Krawędzie należy starannie uszczypnąć.
gotowe manti wysyłamy do garnka z wrzącym bulionem i gotujemy do miękkości. Zwykle gotowe manti unoszą się na powierzchni bulionu.
do stołu bulion podaje się osobno, a manti wlewa się matsuna z czosnkiem.
szybkie odniesienie: matsun to sfermentowany produkt mleczny. Jogurt z mleka krowiego, owczego lub bawolego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g