Zupa Mantapur z bulionem

podaruj sobie i gościom prezent! Odkryj razem smak nowego dania!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 63 % 32 g
233 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

gotujemy manti na parze, ale Ormianie gotują je w bulionie. Myślę, że to dlatego, że wszystkie ormiańskie przepisy są bardzo starożytne, tak stare jak ten niesamowity lud. W tamtych czasach kaskan (mantyshnitsa) nie został jeszcze wynaleziony, a jedzenie gotowano w żeliwie i garnkach. Przez tysiące lat ormiańskie kobiety zachowały starożytne przepisy kulinarne. I tylko dzięki nim możemy teraz spróbować tego, co jedli odlegli przodkowie współczesnych Ormian.
weź dobry kawałek wołowiny na kości. Z kości gotujemy bulion i dwukrotnie przepuszczamy miazgę przez maszynkę do mięsa lub skręcamy w kombajnie z najwyższą prędkością. Dodaj do mięsa mielonego-drobno posiekaną i smażoną cebulę, natkę pietruszki, pieprz i sól. Nadzienie jest gotowe.
teraz robimy ciasto. Wlej mąkę do głębokiej miski, zrób w niej dziurę i wlej do niej jajka, dodaj trochę wody i szybko zagniataj ciasto strome, jak na pierogi. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy z niego dwie warstwy o grubości około 1-2 mm. na jednej warstwie układamy kulki mięsa mielonego w równej odległości, a ciasto w odstępach między mięsem mielonym smarujemy jajkiem. Następnie przykrywamy drugą warstwę na wierzchu i wycinamy koła ciasta z mielonym mięsem szklanką o ostrych krawędziach. Krawędzie należy starannie uszczypnąć.
gotowe manti wysyłamy do garnka z wrzącym bulionem i gotujemy do miękkości. Zwykle gotowe manti unoszą się na powierzchni bulionu.
do stołu bulion podaje się osobno, a manti wlewa się matsuna z czosnkiem.
szybkie odniesienie: matsun to sfermentowany produkt mleczny. Jogurt z mleka krowiego, owczego lub bawolego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy