Barszcz zimny buraczany

Barszcz buraczany jest tak dobry latem w upale! Daje sytość i bardzo orzeźwia!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
76 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
wspaniały letni zimny barszcz buraczany, który dzieci chętnie jedzą. Idealny dla tych, którzy są przyzwyczajeni do monitorowania swojej sylwetki. To jedzenie nie zawiera mięsa, dlatego jest również odpowiednie dla wegetarian (jeśli nie mają nic przeciwko jajom i kwaśnej śmietanie).
A oto sam przepis kulinarny: dzielimy buraki na dwie części. Pierwszy pieczemy w skórce, drugi obieramy i gotujemy bez skórki. Wodę należy najpierw posolić i rozcieńczyć odrobiną octu, aby buraki nie straciły koloru. Kiedy nasze buraki dojrzewają, obie kroimy w paski. Ziemniaki gotujemy jak do każdej zupy-obrane, jajka też gotujemy. Łączymy buraki z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i zalewamy wszystko bulionem z buraków i ziemniaków. Po włożeniu do lodówki. Kiedy półgotowany Barszcz całkowicie ostygnie, kruszymy w nim jajka na twardo, ogórki, zieloną cebulę. Dodaj cukier i sól do smaku, dobrze wymieszaj. Barszcz podawany jest z posiekanym koperkiem i śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy