skład / składniki
metoda gotowania
przepis znalazłem w starych wpisach, sama już nie pamiętam dokładnie, kto i kiedy mi go dał. Ale taka papryka nadziewana warzywami może być spożywana zarówno przez tych, którzy są na diecie, jak i prawosławnych podczas postu.
do tego przepisu kulinarnego wybieramy najsilniejszą i najbardziej elastyczną paprykę, nawet nie paprykę, ale paprykę, ponieważ duże owoce będą łatwiejsze do nadziewania. Całe jedzenie powinno być przygotowane z duszą, a preparaty na zimę nie są wyjątkiem, więc zapomnij o łzach, które pojawią się podczas obierania i krojenia cebuli (należy ją pokroić w półpierścienie). Lepiej też pokroić marchewki i korzenie pietruszki i selera i tak małe, jak to możliwe. Te składniki naszego przepisu kulinarnego należy usmażyć osobno i wymieszać w dużej filiżance. Sól i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
nasza papryka musi być delikatnie spłukana i oczyszczona z nasion, uważając, aby nie pękły. Blanszuj przygotowaną paprykę przez 1-2 minuty, pozwól jej ostygnąć.
bardzo ostrożnie faszeruj paprykę gotowym mielonym warzywem. Układamy w słoikach, szczelnie zamykamy i usuwamy w zimne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g