skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Powitajmy następne lato dużym garnkiem, w którym czeka na nas zupa z zimnych buraków, ponieważ to właśnie to jedzenie doskonale gasi pragnienie i przyjemnie chłodzi w letnim upale.
Krok 2:
Dokładnie umyj buraki pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Postawimy buraki do gotowania, wcześniej odcinając wierzchołki. Wystarczy pół godziny. Wyciśnij pół cytryny do rondla z burakami podczas gotowania, jego sok z buraków jest po prostu niezbędny. Wyjmij gotowy bulion z pieca i Posol go na gorąco. I dodaj łyżkę cukru. Złap buraki i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
I na razie ugotujemy kilka jajek i pokroimy ogórki i rzodkiewki w cienkie paski. =
Krok 5:
Obierz schłodzone buraki i trzeć na drobnej tarce. Jajka ugotowane w strome zostaną poddane tej samej procedurze.
Krok 6:
Posolim
Krok 7:
Połącz wszystkie składniki wywaru z buraków, spróbuj.
Krok 8:
Czegoś brakuje?
Krok 9:
Wymieszaj wszystko
Krok 10:
Dodaj pietruszkę, zieloną cebulę i drobno posiekany koperek.
Krok 11:
Teraz pozostaje niewiele-dopracuj smak jedzenia za pomocą soli i soku z cytryny.
Krok 12:
A potem włóż do lodówki, zanim wrócą do domu domownicy wyczerpani ciepłem. Tutaj ich zachwycisz. Zimną zupę z buraków można doprawić świeżą śmietaną lub majonezem.
a ile zimnych buraków zawiera witaminy! Wyobraź sobie, jak wrócimy z rynku z całą paczką różnych zieleni, soczystych młodych buraków, ogórków, rzodkiewki…
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g