zimny burak

świetny przepis na orzeźwiające letnie pierwsze danie! Polecamy! Wciąż z przerażeniem wspominasz letnie upały? Pamiętasz, jak nie chciałeś nic jeść, zwłaszcza gorącego i mięsnego, ale chciałeś ciągle pić? Jest prosty i bezpretensjonalny przepis kulinarny, który co roku pomaga mi przetrwać upały. Pomoże i tobie.
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Powitajmy następne lato dużym garnkiem, w którym czeka na nas zupa z zimnych buraków, ponieważ to właśnie to jedzenie doskonale gasi pragnienie i przyjemnie chłodzi w letnim upale.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj buraki pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postawimy buraki do gotowania, wcześniej odcinając wierzchołki. Wystarczy pół godziny. Wyciśnij pół cytryny do rondla z burakami podczas gotowania, jego sok z buraków jest po prostu niezbędny. Wyjmij gotowy bulion z pieca i Posol go na gorąco. I dodaj łyżkę cukru. Złap buraki i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I na razie ugotujemy kilka jajek i pokroimy ogórki i rzodkiewki w cienkie paski. =

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone buraki i trzeć na drobnej tarce. Jajka ugotowane w strome zostaną poddane tej samej procedurze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz wszystkie składniki wywaru z buraków, spróbuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czegoś brakuje?

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pietruszkę, zieloną cebulę i drobno posiekany koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz pozostaje niewiele-dopracuj smak jedzenia za pomocą soli i soku z cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A potem włóż do lodówki, zanim wrócą do domu domownicy wyczerpani ciepłem. Tutaj ich zachwycisz. Zimną zupę z buraków można doprawić świeżą śmietaną lub majonezem.

a ile zimnych buraków zawiera witaminy! Wyobraź sobie, jak wrócimy z rynku z całą paczką różnych zieleni, soczystych młodych buraków, ogórków, rzodkiewki…

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy