skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z dżemu i skrobi? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dżem jest odpowiedni dla każdego, domowego lub sklepowego. Mam domowy dżem wiśniowy. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. W zależności od słodyczy dżemu.
Krok 2:
Włóż dżem do rondla. Wlej czystą przegotowaną zimną wodę. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Schłodź bulion.
Krok 4:
Przetrzyj powstałą mieszaninę przez sito wraz z płynem. Wlej cukier i sok z cytryny do bulionu. Wymieszać. Mój dżem był słodki, więc wsypałem tylko dwie łyżki cukru. I dodałem sok z cytryny, aby zrównoważyć smak gotowej galaretki. Jeśli masz kwaśny dżem, na przykład z cytryny, możesz dodać więcej cukru do bulionu, ale nie dodawaj w ogóle soku z cytryny. Skoncentruj się na swoim smaku i cechach dżemu.
Krok 5:
Wlej część mieszanki do szklanki i rozcieńcz w niej skrobię ziemniaczaną. W zależności od pożądanej gęstości galaretki możesz dodać 2 lub 3 łyżki.l. skrobia. Jeśli używasz skrobi kukurydzianej, musisz wziąć ją około 1,5 razy więcej, ponieważ jest słabsza niż skrobia ziemniaczana.
Krok 6:
Umieść patelnię na średnim ogniu i ponownie zagotuj mieszaninę. Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej rozcieńczoną skrobię. Gotuj galaretkę, ciągle mieszając, aż będzie gęsta.
Krok 7:
Schłodzić gotową galaretkę z dżemu pod pokrywką. Następnie wlej do szklanek i podawaj. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej, lub miodu.
nie możesz wycierać jagód, jeśli nie chcesz osadu w galarecie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g