Domowa galaretka z dżemu i skrobi

aromatyczny rosyjski napój dla całej rodziny na popołudniową przekąskę! Domowa galaretka z dżemu i skrobi to najlepszy sposób na dostosowanie nieużywanych słoików z dżemem po zimie. Okaże się nie gorszy niż ze świeżych jagód lub owoców. A czas na gotowanie zajmie nic.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
82 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę z dżemu i skrobi? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dżem jest odpowiedni dla każdego, domowego lub sklepowego. Mam domowy dżem wiśniowy. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. W zależności od słodyczy dżemu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż dżem do rondla. Wlej czystą przegotowaną zimną wodę. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Schłodź bulion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj powstałą mieszaninę przez sito wraz z płynem. Wlej cukier i sok z cytryny do bulionu. Wymieszać. Mój dżem był słodki, więc wsypałem tylko dwie łyżki cukru. I dodałem sok z cytryny, aby zrównoważyć smak gotowej galaretki. Jeśli masz kwaśny dżem, na przykład z cytryny, możesz dodać więcej cukru do bulionu, ale nie dodawaj w ogóle soku z cytryny. Skoncentruj się na swoim smaku i cechach dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej część mieszanki do szklanki i rozcieńcz w niej skrobię ziemniaczaną. W zależności od pożądanej gęstości galaretki możesz dodać 2 lub 3 łyżki.l. skrobia. Jeśli używasz skrobi kukurydzianej, musisz wziąć ją około 1,5 razy więcej, ponieważ jest słabsza niż skrobia ziemniaczana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i ponownie zagotuj mieszaninę. Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej rozcieńczoną skrobię. Gotuj galaretkę, ciągle mieszając, aż będzie gęsta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotową galaretkę z dżemu pod pokrywką. Następnie wlej do szklanek i podawaj. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej, lub miodu.

nie możesz wycierać jagód, jeśli nie chcesz osadu w galarecie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy