kapuśniak staroruski
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc cały kawałek wołowiny, najlepiej z kością cukrową, włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Następnie usuń powstałą pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę, nie zapominając o okresowym usuwaniu piany. Pod koniec gotowania wyjmujemy mięso i filtrujemy bulion, aby był czysty i piękny. Mięso kroimy w zgrabną kostkę, zanurzamy w rondlu i zalewamy odcedzonym bulionem. Dodajemy tutaj posiekaną kapustę i podpalamy, aby gotować do połowy. Pokrój cebulę (Zwykle kroję ją w cienkie półpierścienie, aby zupa wyglądała piękniej), marchewkę, korzeń pietruszki i smaż wszystko na patelni w maśle lub oleju roślinnym. Dobrze, jeśli cebula stanie się lekko brązowa. Opuść tosty na patelnię, sól, pieprz do smaku, w razie potrzeby dodaj liść laurowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal / 100g