kapuśniak staroruski

dla silushki bohaterskiej kapuśniak staroruski się przyda! Co może być smaczniejszego niż bogata domowa kapuśniak? To jedzenie prawdziwych mężczyzn, nawet się nie kłócisz. Tradycyjne rosyjskie danie, które podawano zarówno w rodzinach chłopskich, jak i szlacheckich. I to jest doskonały przepis kulinarny starej rosyjskiej zupy, którą postanowiłem się z wami podzielić.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc cały kawałek wołowiny, najlepiej z kością cukrową, włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Następnie usuń powstałą pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę, nie zapominając o okresowym usuwaniu piany. Pod koniec gotowania wyjmujemy mięso i filtrujemy bulion, aby był czysty i piękny. Mięso kroimy w zgrabną kostkę, zanurzamy w rondlu i zalewamy odcedzonym bulionem. Dodajemy tutaj posiekaną kapustę i podpalamy, aby gotować do połowy. Pokrój cebulę (Zwykle kroję ją w cienkie półpierścienie, aby zupa wyglądała piękniej), marchewkę, korzeń pietruszki i smaż wszystko na patelni w maśle lub oleju roślinnym. Dobrze, jeśli cebula stanie się lekko brązowa. Opuść tosty na patelnię, sól, pieprz do smaku, w razie potrzeby dodaj liść laurowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal / 100g

Podobne przepisy