skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy zgodnie z już wyuczonym schematem, odpowiednim dla każdego przepisu na zupę: myjemy mięso, napełniamy wodą i gotujemy, usuwając pianę. Tylko w tym przypadku mięso należy pokroić na kawałki. Zwykle kroję małe, więc zielona kapuśniak ze szczawiu na talerzu wygląda bardziej malowniczo.
odcedź gotowy bulion, ponownie wlej nasze mięso. I idź na szpinak. Sortujemy go, dokładnie myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedź bulion i dokładnie przetrzyj szpinak przez sitko. Otrzymany puree jest wysyłany na patelnię do mięsa. Pokrój w kostkę: marchewkę, seler i cebulę, a następnie smaż je na maśle przez pięć minut. Dodaj mąkę, lepiej przesianą, wymieszaj i smaż przez kolejne trzy minuty. I przenosimy również na patelnię.
stawiamy go na małym ogniu i kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz według własnych upodobań. Gotowanie zajmie nam około piętnastu minut. Kilka minut przed wyłączeniem pieca opuszczamy liść laurowy i posiekany szczaw na patelnię. W pierwotnym przepisie zalecono dodawanie gotowanych jajek, pokrojonych w plasterki, bezpośrednio do talerza, ale tak mi się nie podobało, dlatego teraz strugam jajka w kostkę i wkładam je do rondla po zakończeniu gotowania. Możesz spróbować zrobić ściśle według przepisu. Warzywa wkładamy do talerza. Śmietana w zielonej kapuśniaku jest obowiązkowa, jest dodawana w porcjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g