Zielona kapuśniak szczaw wieprzowina jaja

Jasna zupa rozpędzi smutek w pochmurny dzień! Przepis na szczawiową kapuśniakstał się jednym z moich ulubionych zaraz po tym, jak go wypróbowałem. Jego smak jest po prostu niesamowity, gotuje się szybko, trochę różni się od przepisu, którego zawsze przestrzegałem. Krótko mówiąc, to jedzenie nie zawiodło mnie w żadnym sensie. Co więcej, Zielona kapuśniak ze szczawiu jest ogólnie bardzo przydatny ze względu na wysoką zawartość witamin, które są niezbędne dla organizmu po właśnie przeżywanej zimie (szczaw zwykle zaczyna być sprzedawany wiosną).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.

 zaczynamy zgodnie z już wyuczonym schematem, odpowiednim dla każdego przepisu na zupę: myjemy mięso, napełniamy wodą i gotujemy, usuwając pianę. Tylko w tym przypadku mięso należy pokroić na kawałki. Zwykle kroję małe, więc zielona kapuśniak ze szczawiu na talerzu wygląda bardziej malowniczo. 
odcedź gotowy bulion, ponownie wlej nasze mięso. I idź na szpinak. Sortujemy go, dokładnie myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedź bulion i dokładnie przetrzyj szpinak przez sitko. Otrzymany puree jest wysyłany na patelnię do mięsa. Pokrój w kostkę: marchewkę, seler i cebulę, a następnie smaż je na maśle przez pięć minut. Dodaj mąkę, lepiej przesianą, wymieszaj i smaż przez kolejne trzy minuty. I przenosimy również na patelnię.

stawiamy go na małym ogniu i kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz według własnych upodobań. Gotowanie zajmie nam około piętnastu minut. Kilka minut przed wyłączeniem pieca opuszczamy liść laurowy i posiekany szczaw na patelnię. W pierwotnym przepisie zalecono dodawanie gotowanych jajek, pokrojonych w plasterki, bezpośrednio do talerza, ale tak mi się nie podobało, dlatego teraz strugam jajka w kostkę i wkładam je do rondla po zakończeniu gotowania. Możesz spróbować zrobić ściśle według przepisu. Warzywa wkładamy do talerza. Śmietana w zielonej kapuśniaku jest obowiązkowa, jest dodawana w porcjach.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy