prosty dżem jabłkowy na zimę

bardzo smaczny dżem jabłkowy szczególnie dobrze komponuje się z herbatą! Jeśli masz ogród na wsi, prawdopodobnie spotkałeś się z nadmiarem jabłek. Najlepszym przygotowaniem jabłek na zimę jest oczywiście dżem. Dżem jabłkowy to nie tylko słodki, ale także bardzo zdrowy pokarm, zawiera dużo błonnika, którego nasz organizm potrzebuje szczególnie zimą.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
202 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

moje jabłka, usuń skórkę (chociaż możesz ją zostawić), usuń nasiona wraz ze strąkami nasion, pokrój w cienkie plasterki.
wcześniej przygotuj syrop z 1 kg. cukier i szklanka wody (podczas gotowania syropu pianka musi zostać usunięta).
plasterki jabłek zanurza się w syropie, który się gotuje, a następnie wyłącza ogień i pozostawia na 6 godzin. Następnie gotuj w trzech lub czterech dawkach, aż będą gotowe. Po raz pierwszy gotujemy dżem przez 20-30 minut. i pozostaw na 6-10 godzin, a następnie powtórz procedurę, aż dżem osiągnie wymaganą gęstość. Pod koniec ostatniego gotowania dodaj kwas cytrynowy, zdejmij z ognia i na gorąco ułóż w słoikach.
po całkowitym ochłodzeniu-Zamknij wstępnie ugotowane plastikowe pokrywki i wyjmij do przechowywania (Piwnica lub lodówka).
mam nadzieję, że ten przepis kulinarny pomoże Ci urozmaicić zimowy słodki stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy