skład / składniki
metoda gotowania
drobno posiekaj czosnek (pamiętaj, aby go pokroić, bez zgniatacza!), a następnie smażymy na patelni na oleju. Ważne jest, aby nie zmieniać koloru czosnku, dlatego należy go dokładnie wymieszać. W końcu musimy uzyskać miękki produkt.
następnie wlej bulion lub przegotowaną wodę do rondla, sól, pieprz, dodaj gałkę muszkatołową, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut.
zdejmij patelnię z ognia, spuść bulion przez sito, dokładnie zmiel czosnek w puree i połącz z bulionem.
ubij żółtka mikserem z oliwą lub dowolnym olejem roślinnym, w wyniku czego otrzymamy coś w rodzaju "majonezu". Delikatnie wlej go cienkim strumieniem do bulionu, mieszając ostatni. Stawiamy bulion na wolnym ogniu, aby się rozgrzał, ale nie doprowadzamy go do wrzenia.
pokrój biały chleb na plasterki i osusz. Wystarczy toster, patelnia lub piekarnik.
do każdego talerza wkładamy suszone kawałki białego chleba,aby nie naruszyć powstałej konstrukcji, wlewamy tłuczoną zupę. Ten kulinarny przepis jest łatwy do nauczenia, pomimo pozornej złożoności.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g