prosty dżem z czerwonej śliwki bez pestek

po tym dżemie dzieci będą po prostu lizać palce i talerze!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
183 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

w odległych latach 70.ubiegłego wieku dżem śliwkowy na Ukrainie gotowano na ulicy na ogniu, okazał się znacznie smaczniejszy niż na kuchence w domu. Na piecu też działa dobrze, ale radzę ci, jeśli robisz przygotowania na zimę w kraju, trochę poeksperymentuj i nadal gotuj dżem na ogniu, otrzymasz doskonałe słodkie jedzenie.
przepis na dżem jest bardzo prosty, chociaż dżem gotuje się w kilku krokach.
na początek śliwki są myte i suszone. Jeśli śliwka oddziela kość, nie bądź zbyt leniwy, aby ją oddzielić. Jeśli kość nie jest oddzielona, każdą śliwkę należy nakłuć spiczastym zapałką. Syrop zagotować z cukru i wody (pianę z syropu należy usunąć). Gdy syrop jest gotowy, śliwki są w nim zanurzane, a dżem gotowany przez około 20 minut, a następnie usuwany z ognia i odstawiany do całkowitego ostygnięcia.
następnie proces powtarza się trzy do czterech razy, aż do osiągnięcia wymaganej gęstości. Po zakończeniu ostatniego gotowania dżem układa się w słoikach i schładza już w słoikach. Po całkowitym ostygnięciu zamykamy słoiki parzonymi nylonowymi pokrywkami i wyjmujemy do przechowywania w piwnicy lub lodówce

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy