skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj polentę. Aby to zrobić, wymieszaj mleko z wodą w rondlu i zagotuj. Lekko posolić mieszaninę. Następnie ostrożnie dodaj mąkę kukurydzianą lub kaszę. Mieszaj, aby nie pozostały grudki i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Polenta powinna być gruba i lepka.
włóż ugotowaną polentę do talerza i pozostaw do ostygnięcia.
pokrój schłodzoną polentę na trójkątne, cienkie kawałki.
wlej mąkę pszenną na osobny talerz i dodaj sól i pieprz. Zwijamy w nim kawałki owsianki ze wszystkich stron.
na patelni rozgrzej olej i usmaż polentę z obu stron, aż pokryje się złotą skórką. W razie potrzeby możesz ułożyć smażoną polentę na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Cóż, to wszystko, smażona polenta jest gotowa. Najlepiej spożywać go na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g