pieczona polenta

włoskie tradycje kulinarne w Twoim domu-spróbuj czegoś nowego! Przedstawiam kulinarny przepis na jedzenie, które jest niezwykle popularne we Włoszech. Ten posiłek może być używany w dowolny sposób i jako proste i sycące śniadanie oraz jako dodatek do dań głównych i tym podobnych.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 43 g
259 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.


na początek przygotuj polentę. Aby to zrobić, wymieszaj mleko z wodą w rondlu i zagotuj. Lekko posolić mieszaninę. Następnie ostrożnie dodaj mąkę kukurydzianą lub kaszę. Mieszaj, aby nie pozostały grudki i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Polenta powinna być gruba i lepka.
włóż ugotowaną polentę do talerza i pozostaw do ostygnięcia.
pokrój schłodzoną polentę na trójkątne, cienkie kawałki.
wlej mąkę pszenną na osobny talerz i dodaj sól i pieprz. Zwijamy w nim kawałki owsianki ze wszystkich stron.
na patelni rozgrzej olej i usmaż polentę z obu stron, aż pokryje się złotą skórką. W razie potrzeby możesz ułożyć smażoną polentę na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Cóż, to wszystko, smażona polenta jest gotowa. Najlepiej spożywać go na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy