Polenta taranha

słynna włoska polenta-zachwyć rodzinę taką owsianką!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 71 % 39 g
280 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Polenta taranha to najprostsze włoskie jedzenie. Spróbuj tego wspaniałego dania,a pokochasz je tak samo, jak miliony Włochów. Ten kulinarny przepis nauczy Cię, jak przygotować najlepsze śniadanie. Jeśli chodzi o odmiany sera, Najbardziej odpowiednie do tego dania są edamere i Gorgonzola. Oczywiście, jeśli nie ma tych odmian, inne są całkiem odpowiednie.
weź duży garnek i napełnij go zimną wodą. Dodaj do niego mleko i trochę soli. Doprowadź tę mieszaninę do wrzenia i dodaj czerstwy chleb.
następnie powoli i ostrożnie wlej mąkę kukurydzianą do wrzącej wody i ciągle mieszając, gotuj przez 10-15 minut. Najważniejsze jest to, że nie tworzą się grudki.
w małych porcjach dodaj kawałki sera i mieszając rozpuść je.
na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, drobno posiekany lub przepuszczony przez czosnek.
po ugotowaniu polenty włóż ją do talerza i polej olejem z patelni. Udekoruj danie pietruszką. Polenta taranha jest gotowa, możesz zjeść śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal / 100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal / 100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal / 100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy