jęczmień z kiszoną kapustą

tradycyjne danie z nutą Nowości, spróbuj!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 46 % 16 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

w domu - nie ma ziarna, z wyjątkiem jęczmienia niekochanego przez wszystkich. I trzeba gotować jedzenie, rodzina nie zrozumie ... jaki jest przepis kulinarny z "zębów", jak mój syn nazywa jęczmień perłowy... kiedyś eksperymentalnie przygotowałem takie drugie danie. Nawet syn, który nie je jęczmienia w żadnej formie, był zadowolony z tak smacznej i zdrowej kolacji.

więc pokroimy smalec na małe kawałki, które kupimy z dobrymi warstwami mięsa. Gdy tylko smalec puści tłuszcz, dodaj tam również drobno posiekane mięso. Podczas gdy mięso jest smażone na smalcu, pokrój cebulę i dodaj ją do mięsa ze smalcem.

wystarczy tłuszcz w garnku, a mianowicie w nim ugotujemy jęczmień z kiszoną kapustą. Tutaj dodamy jęczmień (nawiasem mówiąc, można go zastąpić ryżem). Usmaż płatki i zalej wszystko wrzącą wodą. Gdy tylko masa się zagotuje, robimy bardzo małe światło i przykrywamy pokrywką – niech marnieje, aż będzie prawie gotowa. Gdy woda nie będzie już na powierzchni zbóż, dodaj tutaj kiszoną kapustę. I lepiej drobno posiekać. Wymieszaj składniki i ponownie-dusić(a raczej słowo dusić jest tutaj bardziej odpowiednie)!
możesz, jeśli chcesz, dodać tutaj trochę pomidora. Ale nawet bez niego danie jest objadaniem się. Kiedy będzie gotowy, a zrozumiemy to, po spróbowaniu kaszy, wyłącz ogień, zostaw garnek na kuchence-pozwól mu się zaparzyć. A następnie, przed podaniem, udekoruj każdą porcję gałązką pietruszki lub selera!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy