Zupa cebulowa po parysku

doskonała aromatyczna zupa podbije Twoje serce! Wypróbowałem ten przepis kulinarny, gdy mój syn dosłownie przykleił się do mnie z prośbą o ugotowanie francuskiej zupy cebulowej. Nie wiem, dlaczego nagle zaczął próbować tego konkretnego dania, ale mimo to poszedłem do Internetu, znalazłem wiele różnych przepisów i wśród wielu wybrałem paryską zupę cebulową. Ponieważ nazwa mi się podobała, przyznaję szczerze. Jednak smak tego pysznego pierwszego dania również nie zawiódł.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
82 kcal
IG: 27 / 64 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

włóż masło do głębokiej patelni (lub lepiej do rondla), pozwól mu się stopić ,dodaj drobno posiekaną cebulę (osobiście wziąłem czerwoną, ponieważ niedawno dowiedziałem się o jej zdolności do walki z nadmiarem cholesterolu we krwi) i dobrze usmaż, aby cebula stała się brązowa. Powoli mieszając, dodaj przesianą mąkę, smaż trochę z nią. A następnie wlej bulion mięsny, opuść liść laurowy, dopraw czarnym pieprzem. Kładziemy na małym ogniu i gotujemy przez około pół godziny. Pod koniec gotowania wyjmujemy lavrushkę i dodajemy sól do smaku. Na osobnej patelni bez oleju suszymy pokrojone kawałki białego chleba (biorę już pokrojony bochenek i kroję kawałki na 4 części). Zasadniczo możesz użyć tostera. Następnie wlej zupę do misek, włóż dwie kromki suszonego chleba do każdej, posyp je startym serem, przykryj talerzem i wyślij do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Potrzebujemy sera na chlebie, żeby się rozpuścił, tylko tyle. Jedzenie okazuje się znakomicie francuskie i jest dobre w przypadkach, gdy twój dom jest zmęczony tradycyjnymi barszczami i marynatami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy