zupa cebulowa po parysku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
włóż masło do głębokiej patelni (lub lepiej do rondla), pozwól mu się stopić ,dodaj drobno posiekaną cebulę (osobiście wziąłem czerwoną, ponieważ niedawno dowiedziałem się o jej zdolności do walki z nadmiarem cholesterolu we krwi) i dobrze usmaż, aby cebula stała się brązowa. Powoli mieszając, dodaj przesianą mąkę, smaż trochę z nią. A następnie wlej bulion mięsny, opuść liść laurowy, dopraw czarnym pieprzem. Kładziemy na małym ogniu i gotujemy przez około pół godziny. Pod koniec gotowania wyjmujemy lavrushkę i dodajemy sól do smaku. Na osobnej patelni bez oleju suszymy pokrojone kawałki białego chleba (biorę już pokrojony bochenek i kroję kawałki na 4 części). Zasadniczo możesz użyć tostera. Następnie wlej zupę do misek, włóż dwie kromki suszonego chleba do każdej, posyp je startym serem, przykryj talerzem i wyślij do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Potrzebujemy sera na chlebie, żeby się rozpuścił, tylko tyle. Jedzenie okazuje się znakomicie francuskie i jest dobre w przypadkach, gdy twój dom jest zmęczony tradycyjnymi barszczami i marynatami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g