skład / składniki
metoda gotowania
sos beszamelowy (lub biały sos) jest bardzo popularny na świecie. Wielu kucharzy nazywa go nawet królem sosów. Sos jest uniwersalny: dobrze nadaje się do potraw z mięsa, ryb, warzyw... można go łatwo zmodyfikować, może służyć jako podstawa do przygotowania innych sosów (wystarczy dodać połączone składniki). A poza tym przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty i Dostępny dla nas. Zrobimy teraz biały sos.
wlej mleko do rondla, drobno posiekaj cebulę, posiekaj warzywa. Stawiamy patelnię na wolnym ogniu i wrzucamy do niej posiekaną cebulę, zioła, a także gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia, pozostawić do zaparzenia przez godzinę, a następnie przejść przez sitko.
bierzemy kolejny rondel, podpalamy, topimy w nim masło. Dodaj mąkę i gotuj, mieszając, przez minutę lub dwie. Po utworzeniu jednorodnej masy stopniowo dodawaj mleko z pierwszego rondla. Upewnij się, że nie tworzą się grudki mąki. Doprowadzić do wrzenia, nie przestając mieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g