dżem śliwkowy z morelami

bardzo smaczny dżem spodoba się Tobie i Twojej rodzinie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
133 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D

z różnych rodzajów dżemów, które przygotowywałem na zimę, moją ulubioną rzeczą w naszej rodzinie jest dżem śliwkowy z morelami. To jedzenie stało się dla nas jeszcze przyjemniejsze, gdy dowiedziałem się, że od dawna udowodniona przydatność świeżych śliwek jest zachowana po ugotowaniu z nich dżemu, a niewielka ilość moreli nadaje dżemowi pikanterii. Przepis kulinarny na to danie jest prosty do wykonania i nie sprawia większych kłopotów. Możesz zrobić dżem zarówno z pestkami, jak i bez. Aby to zrobić, posortuj i spłucz dojrzałe śliwki i morele, włóż do durszlaka i zanurz w gorącej wodzie przez 3 minuty, a następnie zalej je zimną wodą. Jeśli robisz dżem z nasionami, jagody należy przebić (na przykład wykałaczką). Jeśli robisz bez pestek, pokrój je i usuń. Przygotuj syrop z wody i granulowanego cukru. Wlać przygotowane jagody gorącym syropem i pozostawić do namoczenia przez 8 godzin. Następnie stawiamy na wolnym ogniu, wyłączamy, gdy tylko zacznie się gotować. I znowu nalegamy 8 godzin. Jeśli jagody z pestkami, powtarzamy tę procedurę jeszcze 3 razy, jeśli bez pestek, to 2 razy. Zamykamy w słoikach.
dzięki temu bogatemu w witaminy zapasowi zimą nie będzie bać się beri-beri!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy