skład / składniki
metoda gotowania
zwracam uwagę na przepis na pyszny dżem gruszkowy z cynamonem, który moja babcia zbiera każdego lata. Cóż, zacznijmy.
na początek wlej 1 litr wody do rondla. Wiele osób korzysta z wody bezpośrednio z kranu. Nie należę do tej kategorii, więc radzę wlać przefiltrowaną. Doprowadzić do wrzenia.
umyj cytrynę, ostrożnie usuń żółtą część skórki, wyciśnij sok. Obierz gruszki i pokrój na 4 części. Aby owoce nie stały się czarne, konieczne jest namoczenie pokrojonych gruszek w misce ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zanurz ćwiartki we wrzącej wodzie, odczekaj 2 minuty, spuść wodę i pozwól jej ostygnąć. Zasypiamy cukrem i odstawiamy na 2 godziny pod pokrywką.
połowa sukcesu jest skończona. Następnie wlej 0,4 litra wody, dodaj skórkę z cytryny, gruszki, cynamon, Syrop z soku z gruszek i cukru. Dżem musi gotować przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj i potrząsaj rondlem okrężnymi ruchami, aby mieszanina się nie przypaliła ani nie przykleiła do dna. Gdy nasze gruszki będą przezroczyste (pod koniec gotowania), usuń laskę cynamonu.
pozostaje rozłożyć dżem na czysto umytych słoikach i szczelnie zamknąć pokrywki. Okazało się, że to wspaniałe jedzenie dla słodyczy.
Tak więc pierwszy dżem gruszkowy w moim życiu jest ugotowany – i bardzo udany! Spróbuj i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g