kapuśniak tradycyjny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
niesamowity przepis na kapuśniak gotowany według tradycyjnej receptury. To prawda, że będzie potrzebował mięsa trzech odmian, ale smak zupy okazuje się naprawdę magiczny. Kiedy bierzesz mięso, pamiętaj, że tradycyjna kapuśniak wymaga kości, to ona nadaje pierwszemu daniu swój szczególny aromat.
po dokładnym umyciu mięsa włóż je do rondla, napełnij wodą i gotuj przez półtorej godziny. Pianę, jak zwykle, usuwamy na czas, nie pozwalamy, aby bulion rozlał się na piec, dla którego po ugotowaniu zmniejszamy ogień. Podczas gotowania zaczynamy przygotowywać warzywa. Obieramy ziemniaki i marchewki, pierwszy kroimy w kostkę, drugi pocieramy na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę, pokrój cebulę. Obierz pomidory, a także drobno posiekaj. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je, kroimy również na kawałki, filtrujemy bulion. W rondelku wkładamy gotowe mięso i kapustę, napełniamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu. Po około dziesięciu minutach zanurz ziemniaki w rondlu.
rozłóż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni, smaż przez kilka minut, a następnie wlej tutaj masę pomidorową. Smażyć mieszając i dodać koncentrat pomidorowy. Dusimy całą pieczeń na małym ogniu przez około pięć minut, a następnie wysyłamy do rondla z kapustą i ziemniakami. Pieprz i sól, jak nam się podoba, włóż przyprawy, tylko liść laurowy zanurzamy w kapuśniaku przed końcem gotowania. Z pieczeniem nasza kapuśniak pozostanie w piecu przez kolejne dziesięć minut. Posiekane zioła (pietruszka i zielona cebula) dodaj porcje do każdego talerza. Takie jedzenie jest dobre zimą, kiedy Na zewnątrz jest śnieg. Podnosi na duchu i doskonale ogrzewa. Ponadto tradycyjna kapuśniak jest bardzo sycąca.
po dokładnym umyciu mięsa włóż je do rondla, napełnij wodą i gotuj przez półtorej godziny. Pianę, jak zwykle, usuwamy na czas, nie pozwalamy, aby bulion rozlał się na piec, dla którego po ugotowaniu zmniejszamy ogień. Podczas gotowania zaczynamy przygotowywać warzywa. Obieramy ziemniaki i marchewki, pierwszy kroimy w kostkę, drugi pocieramy na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę, pokrój cebulę. Obierz pomidory, a także drobno posiekaj. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je, kroimy również na kawałki, filtrujemy bulion. W rondelku wkładamy gotowe mięso i kapustę, napełniamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu. Po około dziesięciu minutach zanurz ziemniaki w rondlu.
rozłóż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni, smaż przez kilka minut, a następnie wlej tutaj masę pomidorową. Smażyć mieszając i dodać koncentrat pomidorowy. Dusimy całą pieczeń na małym ogniu przez około pięć minut, a następnie wysyłamy do rondla z kapustą i ziemniakami. Pieprz i sól, jak nam się podoba, włóż przyprawy, tylko liść laurowy zanurzamy w kapuśniaku przed końcem gotowania. Z pieczeniem nasza kapuśniak pozostanie w piecu przez kolejne dziesięć minut. Posiekane zioła (pietruszka i zielona cebula) dodaj porcje do każdego talerza. Takie jedzenie jest dobre zimą, kiedy Na zewnątrz jest śnieg. Podnosi na duchu i doskonale ogrzewa. Ponadto tradycyjna kapuśniak jest bardzo sycąca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal / 100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal / 100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g