kapuśniak tradycyjny

tradycyjne danie sprawdzone od wieków. Spróbuj I ty!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
niesamowity przepis na kapuśniak gotowany według tradycyjnej receptury. To prawda, że będzie potrzebował mięsa trzech odmian, ale smak zupy okazuje się naprawdę magiczny. Kiedy bierzesz mięso, pamiętaj, że tradycyjna kapuśniak wymaga kości, to ona nadaje pierwszemu daniu swój szczególny aromat.
po dokładnym umyciu mięsa włóż je do rondla, napełnij wodą i gotuj przez półtorej godziny. Pianę, jak zwykle, usuwamy na czas, nie pozwalamy, aby bulion rozlał się na piec, dla którego po ugotowaniu zmniejszamy ogień. Podczas gotowania zaczynamy przygotowywać warzywa. Obieramy ziemniaki i marchewki, pierwszy kroimy w kostkę, drugi pocieramy na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę, pokrój cebulę. Obierz pomidory, a także drobno posiekaj. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je, kroimy również na kawałki, filtrujemy bulion. W rondelku wkładamy gotowe mięso i kapustę, napełniamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu. Po około dziesięciu minutach zanurz ziemniaki w rondlu.
rozłóż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni, smaż przez kilka minut, a następnie wlej tutaj masę pomidorową. Smażyć mieszając i dodać koncentrat pomidorowy. Dusimy całą pieczeń na małym ogniu przez około pięć minut, a następnie wysyłamy do rondla z kapustą i ziemniakami. Pieprz i sól, jak nam się podoba, włóż przyprawy, tylko liść laurowy zanurzamy w kapuśniaku przed końcem gotowania. Z pieczeniem nasza kapuśniak pozostanie w piecu przez kolejne dziesięć minut. Posiekane zioła (pietruszka i zielona cebula) dodaj porcje do każdego talerza. Takie jedzenie jest dobre zimą, kiedy Na zewnątrz jest śnieg. Podnosi na duchu i doskonale ogrzewa. Ponadto tradycyjna kapuśniak jest bardzo sycąca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy