zupa z serem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek bierzemy mały rondel o cienkich ściankach, kładziemy na małym ogniu. Włóż do niego masło. Po stopieniu masła dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj całą powstałą masę, aby nie było grudek. Następnie w małych porcjach zaczynamy wlewać wcześniej przygotowany gorący bulion mięsny, kontynuując mieszanie naszej masy. Teraz bierzemy pół szklanki wytrawnego białego wina, z którego słynie Francja, i wlewamy do naszego rondla. Nadchodzi czas przypraw: dodaj posiekany świeży ząbek czosnku, trochę zmielonego czarnego pieprzu i niewielką ilość gałki muszkatołowej, aby nadać naszemu daniu pikantny smak. Dodajemy ogień i doprowadzamy naszą masę do wrzenia, nadal mieszając. Teraz dodaj starty twardy ser. Czekając na moment, w którym ser stopi się w bulionie, oddziel białko od jajek i ubij je kwaśną śmietaną w osobnej misce. Po całkowitym rozpuszczeniu sera wlej powstały bulion do miski z jajkiem i śmietaną i dokładnie wymieszaj.
zupa jest gotowa! Pozostaje tylko udekorować go posiekanymi liśćmi pietruszki. Danie można podawać do stołu! Mogę śmiało powiedzieć, że jest to jedzenie nie tylko dla aspirujących smakoszy, ale także przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje! Smacznego!!!
zupa jest gotowa! Pozostaje tylko udekorować go posiekanymi liśćmi pietruszki. Danie można podawać do stołu! Mogę śmiało powiedzieć, że jest to jedzenie nie tylko dla aspirujących smakoszy, ale także przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g