prawdziwy ukraiński barszcz z fasolą

Dużo słyszałeś o tym przepisie! Ale jak naprawdę go ugotować?
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 50 % 8 g
85 kcal
IG: 88 / 0 / 13

Metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

barszcz jest przygotowywany na różne sposoby nie tylko w Rosji i na Ukrainie, ale także w niektórych obszarach obu krajów. Jeśli nigdy nie gotowałeś barszczu kijowskiego, zdecydowanie polecam to zrobić, ponieważ doznania smakowe są nowe i niezwykle przyjemne. Prawdziwy przepis kulinarny, który szpiegowałem na jednym kanale telewizyjnym, wydawał mi się tak ciekawy, że natychmiast wypróbowałem go na członkach rodziny. Teraz dzielę się z Tobą.
oto pierwsza ciekawostka dla Ciebie: gotujemy wołowinę w wodzie rozcieńczonej kwasem buraczanym (możesz zrobić to sam, znajdując odpowiedni przepis w Internecie, nie ma nic skomplikowanego, a on sam jest całkiem smaczny). Następnie używamy bulionu-wrzucamy do niego kapustę i ziemniaki, gotujemy prawie do miękkości. Posiekane buraki duszone na patelni z kawałkami jagnięciny. Osobno smażyć: pomidory i cebulę z marchewką i korzeniem pietruszki, kwaśne jabłka. Do bulionu Wprowadzamy po kolei wszystkie nasze tosty, gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne piętnaście minut. Następnie włóż gotowaną fasolę do barszczu, nieco później drobno posiekany smalec, starty z czosnkiem i natką pietruszki. Co najważniejsze-pod koniec gotowania nasze jedzenie powinno być kwaśne! Jeśli kwas nie wystarczy, dodaj więcej kwasu buraczanego do bulionu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy