Szurpa po uzbecku

obfite i cudownie smaczne danie zachwyci wszystkich! Przepisy kulinarne shurpa-wiele. W końcu shurpa to zupa. Jedzenie na Wschodzie jest gęste, aromatyczne, chociaż często stosuje się ten sam zestaw potraw z niewielkimi różnicami. Różnica polega tylko na gotowaniu. Każdy region Uzbekistanu ma swoje własne przepisy. W Taszkencie wolą gotować zupy na patelni. A teraz przygotujemy prawdziwą uzbecką szurpę. Do tego dania potrzebujemy kotła. Jeśli nie ma kotła, możesz go zastąpić żeliwnym kaczątkiem.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 47 % 9 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty dla shurpy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. Wlej olej i podgrzej go, aż pojawi się dym. Następnie rzucamy cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Tutaj musisz bardzo uważnie obserwować, aby cebula się nie przypaliła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso w kostkę. Lekko sól, pieprz i dodaj przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po usmażeniu cebuli wkładamy mięso pokrojone w kostkę, około centymetra na centymetr.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa pokrój marchewki w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso powinno być opiekane do ciemnego koloru. Następnie rzucamy marchewki, stale mieszamy tosty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cały płyn wyparuje, wlej wodę prawie do góry i gotuj, aż mięso będzie gotowe. Mamy ciemny pieczony bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki kroimy w kostkę. Kładziemy ziemniaki. Jeśli ziemniaki są duże, należy je pokroić, a małe można umieścić w całości. Doprowadź ziemniaki do gotowości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zetrzyj pomidory na grubej tarce. Jeśli od razu włożysz pomidory, ziemniaki pozostaną twarde. Dobrze, gdy pomidory są czerwone i dojrzałe, ale nie było ich pod ręką: nasze pomidory są Blade.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W takim przypadku możesz dodać łyżkę pomidora. Ponownie zagotuj, a shurpa jest gotowa. Najlepiej podawać ze śmietaną lub kwaśnym mlekiem, posypane drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal / 100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy