Wereszczak z kwasem chlebowym

czy coś przypomina? Nie, Nie próbowałaś. I czas! Czytaj dalej!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 82 % 31 g
węglowodany 13 % 5 g
300 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

to jeden z białoruskich przepisów kulinarnych, który zawiera ulubione przez Białorusinów produkty. To smalec i kwas chlebowy. Takie pierwsze danie dobrze jest ugotować na wsi, gdzie wybór produktów jest niewielki, ale zawsze pod ręką są warzywa z ogrodu, kawałek smalcu, mąka i kwas chlebowy, który jest bardzo prosty do przygotowania w domu. Jakie jedzenie jest nadal potrzebne, aby szybko i smacznie zjeść między ciężką pracą fizyczną na polu.
zacznijmy gotować. Weź garnek i wlej do niego wodę. Dodaj do niego kwas chlebowy, aby ich stosunek wynosił 4 do 1. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Weź zboże, które lubisz. Zwykle bierzemy jęczmień lub pszenicę spaseruj go i rozcieńcz wodą. Dodaj do rondla, w którym zagotowała się woda z kwasem chlebowym. Gotuj płatki przez pięć minut, od czasu do czasu stale mieszając. W tym czasie pokrój smalec na kawałki i podsmaż z cebulą i selerem. Umieść je na patelni. Sól, pieprz do smaku. Następnie włóż patelnię do piekarnika na 5-10 minut.
jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy