skład / składniki
metoda gotowania
Barszcz Litewski, przepis kulinarny, który oczywiście sprawi, że będziesz się z nim trochę majstrować, ale wynik z pewnością cię zadowoli, ponieważ Barszcz starolitowski okazuje się bardzo smaczny. Można go bezpiecznie podawać na święta jako obfite pierwsze danie.
W rondlu z wodą gotujemy wołowinę razem z cebulą, marchewką i natką pietruszki. Gdy mięso jest całkowicie gotowe, wyjmij je i pokrój kawałek na dwie części. Jedna część staje się mięsem mielonym, druga jest krojona na małe kawałki z szynką (wyobraź sobie, że robisz okroshkę). Oddzielnie gotuj grzyby i piecz buraki bezpośrednio w skórce, starając się pozostawić je na wpół upieczone. Następnie kroimy w cienkie, równe bloki razem z rzepą, kapustą i jabłkami. Wszystko wkładamy do bulionu, w tym kalarepy, i gotujemy do miękkości. Bulion grzybowy łączymy z naszym barszczem i odkładamy grzyby na nadzienie. Doprowadzić do wrzenia, wlać kwas chlebowy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Teraz wrzucamy Czarnoksiężnika z nadzieniem mięsnym do wrzącej cieczy, nieco później-smażonego. Około 5 minut nasz Barszcz gotuje się, po czym zanurzamy w nim pokrojone kawałki gotowanego mięsa, doprawiamy przyprawami i gotujemy na bardzo małym ogniu przez trzy minuty. Podawać ze śmietaną i koperkiem. Jedzenie jest obfite, niezwykłe, bardzo lubiane przez Gości(wypróbowane !).
Czarnoksiężnik: zagniatamy przaśne ciasto, sprawiamy, że jest wystarczająco strome, a następnie, po rozwałkowaniu na arkusz o wysokości około dwóch mm, tworzymy równe kwadraty o wysokości 4 CM, będziemy mieli Litewskie pierogi – Czarnoksiężnik – z różnymi nadzieniami: w niektórych są grzyby, w innych – mięso mielone smażone na smalcu. Czarnoksiężnik z grzybami smażymy na oleju, aby nie przesadzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal / 100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Burak - 40 kcal / 100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal / 100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal / 100g