pyszny barszcz starolitowski

na pewno nie słyszałeś o takiej odmianie. I jest bardzo smaczny!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 33 % 8 g
139 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Barszcz Litewski, przepis kulinarny, który oczywiście sprawi, że będziesz się z nim trochę majstrować, ale wynik z pewnością cię zadowoli, ponieważ Barszcz starolitowski okazuje się bardzo smaczny. Można go bezpiecznie podawać na święta jako obfite pierwsze danie.

W rondlu z wodą gotujemy wołowinę razem z cebulą, marchewką i natką pietruszki. Gdy mięso jest całkowicie gotowe, wyjmij je i pokrój kawałek na dwie części. Jedna część staje się mięsem mielonym, druga jest krojona na małe kawałki z szynką (wyobraź sobie, że robisz okroshkę). Oddzielnie gotuj grzyby i piecz buraki bezpośrednio w skórce, starając się pozostawić je na wpół upieczone. Następnie kroimy w cienkie, równe bloki razem z rzepą, kapustą i jabłkami. Wszystko wkładamy do bulionu, w tym kalarepy, i gotujemy do miękkości. Bulion grzybowy łączymy z naszym barszczem i odkładamy grzyby na nadzienie. Doprowadzić do wrzenia, wlać kwas chlebowy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Teraz wrzucamy Czarnoksiężnika z nadzieniem mięsnym do wrzącej cieczy, nieco później-smażonego. Około 5 minut nasz Barszcz gotuje się, po czym zanurzamy w nim pokrojone kawałki gotowanego mięsa, doprawiamy przyprawami i gotujemy na bardzo małym ogniu przez trzy minuty. Podawać ze śmietaną i koperkiem. Jedzenie jest obfite, niezwykłe, bardzo lubiane przez Gości(wypróbowane !).

Czarnoksiężnik: zagniatamy przaśne ciasto, sprawiamy, że jest wystarczająco strome, a następnie, po rozwałkowaniu na arkusz o wysokości około dwóch mm, tworzymy równe kwadraty o wysokości 4 CM, będziemy mieli Litewskie pierogi – Czarnoksiężnik – z różnymi nadzieniami: w niektórych są grzyby, w innych – mięso mielone smażone na smalcu. Czarnoksiężnik z grzybami smażymy na oleju, aby nie przesadzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal / 100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal / 100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal / 100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal / 100g

Podobne przepisy