skład / składniki
metoda gotowania
bardzo podobał mi się przepis na sałatkę z krewetkami, naprawdę okazuje się pyszną i wykwintną przekąską. To jedzenie spodoba się miłośnikom owoców morza i niezwykłych sałatek. Gotujemy umyte ziemniaki i marchewki, w międzyczasie marynujemy krewetki w sosie sałatkowym i myjemy ogórki, pomidory, liście sałaty. Przepis oferował kilka opcji dressingu: majonez, olej roślinny lub oliwę z oliwek. Bardziej lubię majonez, więc ja i marynuję w nim krewetki. Następnie obieram schłodzone warzywa, kroję je w kostkę. Ogórki i pomidory również kroję w kostkę. Na dnie miski układam liście sałaty – na wierzchu krewetki. A wokół owoców morza na obwodzie naczynia układam słodkie" Wyspy " ziemniaki, marchew, ogórki, pomidory, zielony groszek. Wszystkie składniki należy wcześniej lekko doprawić sosem sałatkowym. Na wierzch możesz polać krewetki mieszanką przecieru pomidorowego (keczupu) i majonezu. Nakładając sałatkę, każdy może wybrać, z czym jeść krewetki. Możesz tylko z pomidorami lub tylko z ziemniakami lub możesz wziąć trochę każdego składnika sałatki i wymieszać je na talerzu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g