Chutney jabłkowy

Pikantny dżem prosto z gorących Indii-spróbuj! Nauczyłem się tego przepisu kulinarnego od prawdziwego Hindusa, ponieważ Chutney to indyjskie przyprawy, które podkreślają smak głównego dania.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 68 % 13 g
97 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

aby przygotować ten pikantny, pikantny dżem (lub deser), musisz umyć jabłka, a następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Dodaj anyż, laski cynamonu, posiekaną paprykę, imbir i goździki do masła rozgrzanego na patelni.
mieszaj nieprzerwanie przez 1 minutę! Następnie musisz dodać kurkumę, kostki jabłek i sprawić, by temperatura była nieco niższa niż średnia. Mieszaj, aż jabłka będą rumiane. Teraz dodaj wodę, przykryj i gotuj przez około 10-15 minut.
gdy jabłka są miękkie, można je jeszcze bardziej rozgnieść do stanu puree, ale osobiście wolę mieć kawałki.
na koniec dodaj miód, szczyptę soli i po kilku minutach słyszymy ostatni gwizdek-gotowe! Więc zdejmij z ognia i pamiętaj, aby wyjąć laskę cynamonu z gotowego dania.
poczęstowałem gości chutneyem z tortillami sezamowymi. Chutney to słodki posiłek, ale absolutnie bez cukru! Cuda i tylko…

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy