skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pikantny, pikantny dżem (lub deser), musisz umyć jabłka, a następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Dodaj anyż, laski cynamonu, posiekaną paprykę, imbir i goździki do masła rozgrzanego na patelni.
mieszaj nieprzerwanie przez 1 minutę! Następnie musisz dodać kurkumę, kostki jabłek i sprawić, by temperatura była nieco niższa niż średnia. Mieszaj, aż jabłka będą rumiane. Teraz dodaj wodę, przykryj i gotuj przez około 10-15 minut.
gdy jabłka są miękkie, można je jeszcze bardziej rozgnieść do stanu puree, ale osobiście wolę mieć kawałki.
na koniec dodaj miód, szczyptę soli i po kilku minutach słyszymy ostatni gwizdek-gotowe! Więc zdejmij z ognia i pamiętaj, aby wyjąć laskę cynamonu z gotowego dania.
poczęstowałem gości chutneyem z tortillami sezamowymi. Chutney to słodki posiłek, ale absolutnie bez cukru! Cuda i tylko…
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g