marynata warzywna
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
ta proporcja jest przeznaczona dla niewielkiej ilości zupy, bierzemy dla niej tylko półtora litra wody. Jeśli jedzenie jest wymagane w dużych ilościach, po prostu podwoj ilość składników.
zanurz pokrojone kostki ziemniaków w wodzie i gotuj do połowy, pokrój marchewkę, cebulę, korzenie, usmaż je w oleju i dodaj wszystko do marynaty. Wlej dokładnie umyte płatki zbożowe (jeśli zdecydujesz się użyć ryżu, musisz dodać go nieco wcześniej niż grykę). Ogólnie przepis wskazuje, że lepiej jest usunąć skórkę z pikli. Ale dzieje się tak, jeśli są naprawdę – słone. Bardzo często dodaję marynowane ogórki do marynat, nie trzeba niczego z nich wycinać, ale należy je dodać tuż przed końcem gotowania (ich skóra jest tak delikatna jak miąższ). Drobno posiekane warzywa można zanurzyć na patelni, gdy ogień jest wyłączony.
zanurz pokrojone kostki ziemniaków w wodzie i gotuj do połowy, pokrój marchewkę, cebulę, korzenie, usmaż je w oleju i dodaj wszystko do marynaty. Wlej dokładnie umyte płatki zbożowe (jeśli zdecydujesz się użyć ryżu, musisz dodać go nieco wcześniej niż grykę). Ogólnie przepis wskazuje, że lepiej jest usunąć skórkę z pikli. Ale dzieje się tak, jeśli są naprawdę – słone. Bardzo często dodaję marynowane ogórki do marynat, nie trzeba niczego z nich wycinać, ale należy je dodać tuż przed końcem gotowania (ich skóra jest tak delikatna jak miąższ). Drobno posiekane warzywa można zanurzyć na patelni, gdy ogień jest wyłączony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g