marynata warzywna

Jeśli jesteś na diecie, nie oznacza to, że nie możesz marynować! Prawdziwy przepis kulinarny jest idealny dla dietetyków. Bardzo szybko się gotuje, ma mało kalorii. A ta marynata warzywna jest godna uwagi, ponieważ zamiast jęczmienia perłowego używa gryki lub ryżu. Na przykład w mojej rodzinie mój wierny po prostu nienawidzi jęczmienia perłowego, mówi, że po wojsku nie może na niego patrzeć. Więc ten przepis bardzo nam się przydał.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
50 kcal
IG: 64 / 36 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
ta proporcja jest przeznaczona dla niewielkiej ilości zupy, bierzemy dla niej tylko półtora litra wody. Jeśli jedzenie jest wymagane w dużych ilościach, po prostu podwoj ilość składników.
zanurz pokrojone kostki ziemniaków w wodzie i gotuj do połowy, pokrój marchewkę, cebulę, korzenie, usmaż je w oleju i dodaj wszystko do marynaty. Wlej dokładnie umyte płatki zbożowe (jeśli zdecydujesz się użyć ryżu, musisz dodać go nieco wcześniej niż grykę). Ogólnie przepis wskazuje, że lepiej jest usunąć skórkę z pikli. Ale dzieje się tak, jeśli są naprawdę – słone. Bardzo często dodaję marynowane ogórki do marynat, nie trzeba niczego z nich wycinać, ale należy je dodać tuż przed końcem gotowania (ich skóra jest tak delikatna jak miąższ). Drobno posiekane warzywa można zanurzyć na patelni, gdy ogień jest wyłączony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy