Ukraińska solanka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
od dłuższego czasu znalazłem doskonały i wcale nie trudny do wykonania przepis kulinarny w Internecie. Nazywa się "Ukraińska solanka", różni się od innych niezmienną obecnością smalcu w przepisie (jakie ukraińskie jedzenie bez niego się obejdzie, powiedz mi), a także nerki cielęce. Kapary w razie potrzeby można łatwo zastąpić oliwkami, osobiście bardziej lubię oliwki, więc ugotowałem z nimi zupę.
smalec kroimy w kostkę, wrzucamy na głęboką patelnię wraz z drobno posiekaną cebulą, dobrze smażymy. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub wciskamy go przez prasę do czosnku. Wszystkie produkty mięsne kroimy na małe kawałki (Lubię kroić w cienkie paski) i wysyłamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dopraw koncentratem pomidorowym, pieprzem, dodaj kostki ogórków i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Dodaj pół szklanki bulionu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Teraz musisz dodać sól, pamiętaj, aby spróbować, aby nie przesolić. Wlej naszą zupę do rondla, dodaj więcej bulionu, jeśli to konieczne. Kiedy solanka jest całkowicie Dojrzała, zanurzamy w niej kapary, kilka plasterków cytryny i świeże posiekane warzywa. Śmietanę umieszcza się na każdym talerzu zgodnie z życzeniem.
smalec kroimy w kostkę, wrzucamy na głęboką patelnię wraz z drobno posiekaną cebulą, dobrze smażymy. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub wciskamy go przez prasę do czosnku. Wszystkie produkty mięsne kroimy na małe kawałki (Lubię kroić w cienkie paski) i wysyłamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dopraw koncentratem pomidorowym, pieprzem, dodaj kostki ogórków i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Dodaj pół szklanki bulionu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Teraz musisz dodać sól, pamiętaj, aby spróbować, aby nie przesolić. Wlej naszą zupę do rondla, dodaj więcej bulionu, jeśli to konieczne. Kiedy solanka jest całkowicie Dojrzała, zanurzamy w niej kapary, kilka plasterków cytryny i świeże posiekane warzywa. Śmietanę umieszcza się na każdym talerzu zgodnie z życzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g