solanka Ukraińska

doskonały i bardzo nieskomplikowany przepis do wykonania!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 22 % 4 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
od dłuższego czasu znalazłem doskonały i wcale nie trudny do wykonania przepis kulinarny w Internecie. Nazywa się "Ukraińska solanka", różni się od innych niezmienną obecnością smalcu w przepisie (jakie ukraińskie jedzenie bez niego się obejdzie, powiedz mi), a także nerki cielęce. Kapary w razie potrzeby można łatwo zastąpić oliwkami, osobiście bardziej lubię oliwki, więc ugotowałem z nimi zupę.
smalec kroimy w kostkę, wrzucamy na głęboką patelnię wraz z drobno posiekaną cebulą, dobrze smażymy. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub wciskamy go przez prasę do czosnku. Wszystkie produkty mięsne kroimy na małe kawałki (Lubię kroić w cienkie paski) i wysyłamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dopraw koncentratem pomidorowym, pieprzem, dodaj kostki ogórków i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Dodaj pół szklanki bulionu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Teraz musisz dodać sól, pamiętaj, aby spróbować, aby nie przesolić. Wlej naszą zupę do rondla, dodaj więcej bulionu, jeśli to konieczne. Kiedy solanka jest całkowicie Dojrzała, zanurzamy w niej kapary, kilka plasterków cytryny i świeże posiekane warzywa. Śmietanę umieszcza się na każdym talerzu zgodnie z życzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy