pyszny dżem truskawkowy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
w mojej rodzinie wszyscy mają słodycze, więc na zimę zamykamy kilka słoików z różnymi dżemami. Mamy już całą książkę z przepisami na wszelkiego rodzaju gadżety.
ten przepis na dżem truskawkowy jest moim znakiem rozpoznawczym. Jagody są łatwe w przygotowaniu, nigdy się nie psują ani nie kandyzują.
potrzebujemy dojrzałych truskawek i granulowanego cukru w stosunku 1:1.
pierwszym krokiem jest dokładne spłukanie i wybranie dojrzałych, ale gęstych jagód i oczyszczenie ich z liści i łodyg.
truskawki w osobnej misce (na przykład w emaliowanej misce) posyp cukrem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień, w temperaturze pokojowej.
następnego dnia jagody, które dały sok, należy umieścić na cichym ogniu i doprowadzić do wrzenia, po trzech minutach wyłączyć ogień i schłodzić mieszaninę. Powtarzamy tę manipulację jeszcze dwa razy,
aż syrop truskawkowy zgęstnieje. Możesz sprawdzić jego gęstość za pomocą spodka: upuść na niego trochę syropu i wstrząśnij, jeśli się rozprzestrzeni - nie jest gotowy.
ułóż gotowy dżem w czystych, wysterylizowanych słoikach, zwiń. Nie zostawiam puszki na podłodze przez jakiś czas, żeby się ochłodziły. A potem przenoszę się do miejsca, w którym będą przechowywane i czekają na ich gwiaździstą godzinę.
ten dżem jest ulubionym jedzeniem mojej rodziny, a przyjaciele często przychodzą na mewy na ucztę. Teraz i ty spróbujesz!
miłej konserwacji!
ten przepis na dżem truskawkowy jest moim znakiem rozpoznawczym. Jagody są łatwe w przygotowaniu, nigdy się nie psują ani nie kandyzują.
potrzebujemy dojrzałych truskawek i granulowanego cukru w stosunku 1:1.
pierwszym krokiem jest dokładne spłukanie i wybranie dojrzałych, ale gęstych jagód i oczyszczenie ich z liści i łodyg.
truskawki w osobnej misce (na przykład w emaliowanej misce) posyp cukrem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień, w temperaturze pokojowej.
następnego dnia jagody, które dały sok, należy umieścić na cichym ogniu i doprowadzić do wrzenia, po trzech minutach wyłączyć ogień i schłodzić mieszaninę. Powtarzamy tę manipulację jeszcze dwa razy,
aż syrop truskawkowy zgęstnieje. Możesz sprawdzić jego gęstość za pomocą spodka: upuść na niego trochę syropu i wstrząśnij, jeśli się rozprzestrzeni - nie jest gotowy.
ułóż gotowy dżem w czystych, wysterylizowanych słoikach, zwiń. Nie zostawiam puszki na podłodze przez jakiś czas, żeby się ochłodziły. A potem przenoszę się do miejsca, w którym będą przechowywane i czekają na ich gwiaździstą godzinę.
ten dżem jest ulubionym jedzeniem mojej rodziny, a przyjaciele często przychodzą na mewy na ucztę. Teraz i ty spróbujesz!
miłej konserwacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g