pyszny dżem truskawkowy na zimę

uwielbiana przez wszystkich słodycz i zapas witamin w małym słoiku.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
w mojej rodzinie wszyscy mają słodycze, więc na zimę zamykamy kilka słoików z różnymi dżemami. Mamy już całą książkę z przepisami na wszelkiego rodzaju gadżety.
ten przepis na dżem truskawkowy jest moim znakiem rozpoznawczym. Jagody są łatwe w przygotowaniu, nigdy się nie psują ani nie kandyzują.
potrzebujemy dojrzałych truskawek i granulowanego cukru w stosunku 1:1.
pierwszym krokiem jest dokładne spłukanie i wybranie dojrzałych, ale gęstych jagód i oczyszczenie ich z liści i łodyg.
truskawki w osobnej misce (na przykład w emaliowanej misce) posyp cukrem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na jeden dzień, w temperaturze pokojowej.
następnego dnia jagody, które dały sok, należy umieścić na cichym ogniu i doprowadzić do wrzenia, po trzech minutach wyłączyć ogień i schłodzić mieszaninę. Powtarzamy tę manipulację jeszcze dwa razy,
aż syrop truskawkowy zgęstnieje. Możesz sprawdzić jego gęstość za pomocą spodka: upuść na niego trochę syropu i wstrząśnij, jeśli się rozprzestrzeni - nie jest gotowy.
ułóż gotowy dżem w czystych, wysterylizowanych słoikach, zwiń. Nie zostawiam puszki na podłodze przez jakiś czas, żeby się ochłodziły. A potem przenoszę się do miejsca, w którym będą przechowywane i czekają na ich gwiaździstą godzinę.
ten dżem jest ulubionym jedzeniem mojej rodziny, a przyjaciele często przychodzą na mewy na ucztę. Teraz i ty spróbujesz!
miłej konserwacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy