dżem brzoskwiniowy"pachnący"
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
widziałem ten przepis na dżem brzoskwiniowy w magazynie "Deli" i chciałem go ugotować. Kupiłam brzoskwinie, cukier granulowany... Dżem okazał się bardzo smaczny, delikatny, pachnący. I jest przygotowywany w ten sposób: można go gotować bez skóry i ze skórą, bez pestek i z nimi. Gotowałem bez pestek. Skórkę z owoców można usunąć przez poparzenie ich przez 2-3 sekundy wrzącą wodą, a następnie schłodzić. Przygotowane owoce brzoskwiń należy gotować w syropie do miękkości. Syrop należy przygotować z granulowanego cukru i soku, a aby uzyskać sok, należy usunąć nasiona z dojrzałych brzoskwiń, a następnie rozgnieść je, wycisnąć sok, przecedzić przez sito, włożyć cukier i gotować do gęstości. Aby sok się nie przypalił, dobrze byłoby dodać lód. Następnie wlej syrop do brzoskwiń i zagotuj, a następnie przenieś dżem do słoików, włóż resztę granulowanego cukru do syropu, a także dziesięć obranych ziaren z nasion, zagotuj i wlej słoiki z paczkowanymi brzoskwiniami. Pod koniec przygotowania dżemu można dodać 2 gramy kwasu cytrynowego. Nasz pyszny dżem brzoskwiniowy jest gotowy do spożycia! To jedzenie świetnie nadaje się do robienia deserów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g