dżem brzoskwiniowy"pachnący"

co może smakować lepiej? Nic! To najdelikatniejsza i najzdrowsza uczta.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
160 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
widziałem ten przepis na dżem brzoskwiniowy w magazynie "Deli" i chciałem go ugotować. Kupiłam brzoskwinie, cukier granulowany... Dżem okazał się bardzo smaczny, delikatny, pachnący. I jest przygotowywany w ten sposób: można go gotować bez skóry i ze skórą, bez pestek i z nimi. Gotowałem bez pestek. Skórkę z owoców można usunąć przez poparzenie ich przez 2-3 sekundy wrzącą wodą, a następnie schłodzić. Przygotowane owoce brzoskwiń należy gotować w syropie do miękkości. Syrop należy przygotować z granulowanego cukru i soku, a aby uzyskać sok, należy usunąć nasiona z dojrzałych brzoskwiń, a następnie rozgnieść je, wycisnąć sok, przecedzić przez sito, włożyć cukier i gotować do gęstości. Aby sok się nie przypalił, dobrze byłoby dodać lód. Następnie wlej syrop do brzoskwiń i zagotuj, a następnie przenieś dżem do słoików, włóż resztę granulowanego cukru do syropu, a także dziesięć obranych ziaren z nasion, zagotuj i wlej słoiki z paczkowanymi brzoskwiniami. Pod koniec przygotowania dżemu można dodać 2 gramy kwasu cytrynowego. Nasz pyszny dżem brzoskwiniowy jest gotowy do spożycia! To jedzenie świetnie nadaje się do robienia deserów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g

Podobne przepisy