skład / składniki
metoda gotowania
Adjika, od dawna uważana za przyprawę narodową, stała się coraz bardziej popularna wśród koneserów różnych kuchni. Koneserzy aromatycznej adżiki przyprawiają nią każde jedzenie: różnorodne dania kuchni narodowej, dania mięsne i rybne, zupy i Pilawy lub po prostu jedzą, smarując chlebem. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie adżiki, jeden z rodzajów oferujemy gotowanie według naszego przepisu. Dojrzałe średnie pomidory, papryka, kwaśne jabłka należy umyć, obrać, usunąć całą nieużywaną zawartość: nasiona i łodygi. Przepuść gotowe produkty przez maszynę do mięsa. Dodajemy tam gorzką paprykę już z nasionami i przewijamy. Powstałą masę należy wymieszać, dodać sól, cukier, wlać olej roślinny, ocet stołowy i gotować na ogniu przez ½ godziny.
w tym czasie przepuszczamy czosnek przez maszynkę do mięsa i dodajemy tę masę 5 minut przed końcem gotowania aromatycznej Adjiki, gotujemy i wyłączamy. Gotową przyprawę wlewa się do wysterylizowanych słoików i przykręca metalową pokrywką.
aromatyczna adjika będzie przechowywana przez cały sezon i doda smaku każdemu jedzeniu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g