aromatyczna adjika z jabłkami

nie bój się, niezbyt ostry! Raczej miękka! Łatwo uzupełni twoje posiłki!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
55 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Adjika, od dawna uważana za przyprawę narodową, stała się coraz bardziej popularna wśród koneserów różnych kuchni. Koneserzy aromatycznej adżiki przyprawiają nią każde jedzenie: różnorodne dania kuchni narodowej, dania mięsne i rybne, zupy i Pilawy lub po prostu jedzą, smarując chlebem. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie adżiki, jeden z rodzajów oferujemy gotowanie według naszego przepisu. Dojrzałe średnie pomidory, papryka, kwaśne jabłka należy umyć, obrać, usunąć całą nieużywaną zawartość: nasiona i łodygi. Przepuść gotowe produkty przez maszynę do mięsa. Dodajemy tam gorzką paprykę już z nasionami i przewijamy. Powstałą masę należy wymieszać, dodać sól, cukier, wlać olej roślinny, ocet stołowy i gotować na ogniu przez ½ godziny.
w tym czasie przepuszczamy czosnek przez maszynkę do mięsa i dodajemy tę masę 5 minut przed końcem gotowania aromatycznej Adjiki, gotujemy i wyłączamy. Gotową przyprawę wlewa się do wysterylizowanych słoików i przykręca metalową pokrywką.
aromatyczna adjika będzie przechowywana przez cały sezon i doda smaku każdemu jedzeniu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy