zupa Kololik z jagnięciną
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
A oto kolejny przykład jedzenia, które jest dość złożone w swoim składzie. Daję ci kulinarny przepis na słynną ormiańską zupę "Kololik".
do tej zupy potrzebujemy tylnej nogi barana. Oddziel mięso od kości i gotuj bulion z kości. Gotowy bulion należy przecedzić.
dwukrotnie przepuszczamy mięso przez maszynkę do mięsa, aby mięso mielone było jak najmniejsze. Dodaj do niego ryż, jajko, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. A także posiekany estragon. Dla tych, którzy nie znają tej nazwy, wyjaśnię – ta zieleń jest również nazywana tarhun. Wszystko dokładnie wymieszaj i zwiń w małe kulki – nieco większe niż zwykłe klopsiki.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju na złoty kolor. Wysyłamy smażoną cebulę, kulki mięsne i umyty ryż do wrzącego bulionu, dodajemy tam również zieleninę estragonową. Gotuj zupę, aż ryż będzie gotowy.
ubij jajka i rozcieńcz je zimną wodą. Przed podaniem kololik należy wlać do niego ubite jajka cienkim strumieniem i ponownie zagotować.
do tej zupy potrzebujemy tylnej nogi barana. Oddziel mięso od kości i gotuj bulion z kości. Gotowy bulion należy przecedzić.
dwukrotnie przepuszczamy mięso przez maszynkę do mięsa, aby mięso mielone było jak najmniejsze. Dodaj do niego ryż, jajko, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. A także posiekany estragon. Dla tych, którzy nie znają tej nazwy, wyjaśnię – ta zieleń jest również nazywana tarhun. Wszystko dokładnie wymieszaj i zwiń w małe kulki – nieco większe niż zwykłe klopsiki.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju na złoty kolor. Wysyłamy smażoną cebulę, kulki mięsne i umyty ryż do wrzącego bulionu, dodajemy tam również zieleninę estragonową. Gotuj zupę, aż ryż będzie gotowy.
ubij jajka i rozcieńcz je zimną wodą. Przed podaniem kololik należy wlać do niego ubite jajka cienkim strumieniem i ponownie zagotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g