Zupa Kololik z jagnięciną

Daj swojemu mężowi pyszny lunch! Zapamięta go na długo! A przepis jeszcze bardziej!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 31 % 11 g
192 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
A oto kolejny przykład jedzenia, które jest dość złożone w swoim składzie. Daję ci kulinarny przepis na słynną ormiańską zupę "Kololik".
do tej zupy potrzebujemy tylnej nogi barana. Oddziel mięso od kości i gotuj bulion z kości. Gotowy bulion należy przecedzić.
dwukrotnie przepuszczamy mięso przez maszynkę do mięsa, aby mięso mielone było jak najmniejsze. Dodaj do niego ryż, jajko, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. A także posiekany estragon. Dla tych, którzy nie znają tej nazwy, wyjaśnię – ta zieleń jest również nazywana tarhun. Wszystko dokładnie wymieszaj i zwiń w małe kulki – nieco większe niż zwykłe klopsiki.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju na złoty kolor. Wysyłamy smażoną cebulę, kulki mięsne i umyty ryż do wrzącego bulionu, dodajemy tam również zieleninę estragonową. Gotuj zupę, aż ryż będzie gotowy.
ubij jajka i rozcieńcz je zimną wodą. Przed podaniem kololik należy wlać do niego ubite jajka cienkim strumieniem i ponownie zagotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy