kawior z dyni na zimę

może nie taki przysmak, ale przydatny! I łatwy w przygotowaniu. To mój ulubiony zbiór kawioru z dyni na zimę! Kawior z cukinii i bakłażana jest znany i lubiany przez wielu. W naszej rodzinie od kilku pokoleń przygotowuje się kawior "dyniowy". Jego smak nie jest gorszy od jego "krewnych", a dzięki niesamowitym właściwościom dyni to jedzenie staje się również bardzo przydatne. Dynia w Rosji przez cały czas była cennym i praktycznie niemożliwym do zastąpienia warzywem w diecie każdej osoby. Danie kulinarne z dynią zajmowało jedno z głównych miejsc, zarówno na świątecznym stole, jak i podczas zwykłego posiłku. Teraz to warzywo jest niezasłużenie zapomniane i prawie nie jest używane. I na próżno! Przygotowujemy więc kawior "leczniczy".
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
29 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
początkowo myjemy warzywa, obieramy dynię i nasiona. Pokrój miąższ dyni na małe kostki, posiekaj cebulę i pomidory. Warzywa przygotowane w ten sposób do gotowania wkładamy do rondla. Sól i pieprz. Stawiamy na mały płomień i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania. Kawior, na gorąco, wkładamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, zanim ostygnie. To danie musi być chłodne.
ciesz się smakiem i naładuj się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy