zupa z derenia z orzechami włoskimi

Przygotowanie nie jest trudne, nie bój się skomplikowanego tytułu! I smakuje Super!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
proponuję spróbować dania tradycyjnej kuchni gruzińskiej-zupy shechamanda. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na tę zupę-gotuje się ją z grzybami, z matzoni i innymi składnikami. W każdym razie jest to łatwa wegetariańska zupa bez kaszy i warzyw. Proponuję spróbować derenia shechamandas z orzechami włoskimi . To lekkie i niezwykle smaczne danie o Smaku świeżości i lekkiej kwaskowatości. Ta zupa szczególnie pomaga w letnim upale.
świeże dojrzałe jagody derenia są dobrze umyte i przepuszczane przez sito. Powstałą papkę przenosimy z osobnymi naczyniami, przykrywamy pokrywką i odkładamy na bok, będziemy jej potrzebować nieco później.
posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z ciastem jagodowym, zalej wodą i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie natychmiast zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Filtruj do osobnej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę. W niewielkiej ilości tego płynu rozcieńczamy mąkę i dobrze mieszamy, aż mąka się rozpuści. Dodaj do wspólnej patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Drobno posiekaj liście mięty i dodaj do gotowej zupy.
przed podaniem doprawiamy zupę masą dereniową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy