zupa z derenia z orzechami włoskimi
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
proponuję spróbować dania tradycyjnej kuchni gruzińskiej-zupy shechamanda. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na tę zupę-gotuje się ją z grzybami, z matzoni i innymi składnikami. W każdym razie jest to łatwa wegetariańska zupa bez kaszy i warzyw. Proponuję spróbować derenia shechamandas z orzechami włoskimi . To lekkie i niezwykle smaczne danie o Smaku świeżości i lekkiej kwaskowatości. Ta zupa szczególnie pomaga w letnim upale.
świeże dojrzałe jagody derenia są dobrze umyte i przepuszczane przez sito. Powstałą papkę przenosimy z osobnymi naczyniami, przykrywamy pokrywką i odkładamy na bok, będziemy jej potrzebować nieco później.
posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z ciastem jagodowym, zalej wodą i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie natychmiast zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Filtruj do osobnej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę. W niewielkiej ilości tego płynu rozcieńczamy mąkę i dobrze mieszamy, aż mąka się rozpuści. Dodaj do wspólnej patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Drobno posiekaj liście mięty i dodaj do gotowej zupy.
przed podaniem doprawiamy zupę masą dereniową.
świeże dojrzałe jagody derenia są dobrze umyte i przepuszczane przez sito. Powstałą papkę przenosimy z osobnymi naczyniami, przykrywamy pokrywką i odkładamy na bok, będziemy jej potrzebować nieco później.
posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z ciastem jagodowym, zalej wodą i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie natychmiast zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Filtruj do osobnej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę. W niewielkiej ilości tego płynu rozcieńczamy mąkę i dobrze mieszamy, aż mąka się rozpuści. Dodaj do wspólnej patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Drobno posiekaj liście mięty i dodaj do gotowej zupy.
przed podaniem doprawiamy zupę masą dereniową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g