kasza manna Guriewska z orzechami włoskimi
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obierz orzechy, gotuj przez około 20 minut,
Krok 3:
Wyjmij i zmiażdż w odrobinie mleka.
Krok 4:
W osobnym rondlu podgrzej większość śmietany na małym ogniu, gdy tylko zacznie się tworzyć złota piana, usuń ją i włóż na talerz. Po usunięciu całej piany wlej semolinę do śmietany i gotuj płynną owsiankę.
Krok 5:
Gdy owsianka będzie gotowa, wlej do niej pokruszone orzechy i cukier i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Podaję tę owsiankę na stole w ten sposób: na środku talerza układam warstwę owsianki , następnie warstwę pianki, a następnie ponownie owsiankę i tak dalej. Posypuję cukrem i bułką tartą. Dla dzieci dekoruję owsiankę owocami i dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g