skład / składniki
metoda gotowania
to niesamowite, jak bardzo w kuchni gruzińskiej najprostsze potrawy nabierają zupełnie nieoczekiwanego smaku. Powiem ci dzisiaj kulinarny przepis na czosnek niedźwiedzi, gruziński gotowany na parze, o którym sam się dowiedziałem nie tak dawno temu, próbując na przyjęciu urodzinowym. To niezwykłe jedzenie można przypisać sałatkom tylko warunkowo, ponieważ zawiera tylko jeden główny składnik: sam czosnek niedźwiedzi. Gotuję wodę, a w tym czasie sortuję Czosnek niedźwiedzi i dokładnie myję go w zimnej wodzie pod kranem. Kiedy wrząca woda dojrzeje, parzę nią dziki czosnek. Solę pozostałą wrzącą wodę i gotuję w niej czosnek niedźwiedzi, aż będzie gotowy. Wrzucam do durszlaka i schładzam. Pozostaje tylko złożyć gotowy dziki czosnek w salaterce, posolić i doprawić octem. Niezwykle smaczne z pikantnymi daniami mięsnymi i słonym serem. Jeśli świąteczny stół musi się urozmaicić, a wszystkie pomysły się wyczerpały, to czosnek niedźwiedzi, parzony po gruzińsku, na taką okazję jest tylko darem niebios. Jedzenie, choć całkowicie wegetariańskie, ale ponieważ zawiera ocet, trudno będzie przypisać go do diety. Ale jest mało prawdopodobne, aby miał zły wpływ na sylwetkę, więc dla osób odchudzających się, ale preferujących pikantne potrawy, można je jeść z gotowanym mięsem lub kotletami gotowanymi na parze, a dla wierzących, którzy przestrzegają postu - z kotletami warzywnymi. Wprowadzi nieoczekiwanie przyjemną różnorodność do diety wegetariańskiej i stanowi doskonały dowód na to, że dania bezmięsne i wegetariańskie nie zawsze są bez smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g