Góralska zupa jagnięca z soczewicą
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
w górskich wioskach jagnięcina stanowi podstawę diety mięsnej. Soczewica jest również popularna na Wschodzie. Połączenie tych produktów w kuchni gruzińskiej nie jest tak rzadkie. Muszę powiedzieć, że większość gruzińskich potraw musi być gotowana przez długi czas i są dość skomplikowane. Góralska zupa jagnięca z soczewicą jest przyjemnym wyjątkiem od tej reguły, ale pod względem smaku nie jest gorsza od bardziej złożonych przepisów kulinarnych. Miłośnicy jagnięciny często będą mogli cieszyć się ulubioną odmianą mięsa, jeśli opanują przygotowanie tego posiłku. Przede wszystkim napełniam jagnięcinę pokrojoną na duże kawałki zimną wodą i stawiam na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, szybko zmniejszam ciepło do niskiego, usuwam piankę i sól, a następnie czekam na gotowość, aż mięso będzie stosunkowo miękkie, jak to możliwe w przypadku jagnięciny. Odcedzam bulion i osobno rozprowadzam mięso. Następnie sortuję soczewicę i wsypuję do bulionu, po czym gotuję, aż płatki będą w połowie ugotowane. Kroję ziemniaki w plastry i bardzo drobno siekam suszone morele. Dodaj do bulionu i gotuj, aż soczewica i ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Cebulę kroję w półkole i smażymy na margarynie w paście z obranego i pokruszonego pomidora. Gdy zupa jest gotowa, doprawiam ją smażeniem pomidorowo-cebulowym i wlewam do glinianych misek. Posypuję posiekanymi ziołami na wierzchu i życzę wszystkim siedzącym przy stole " smacznego!"Każdy doda pieprz do swojego talerza do smaku, ponieważ niektórzy nawet nie dotkną jedzenia zawierającego pieprz, a inni wręcz przeciwnie, palące jedzenie jest przyjemne. Gotowane mięso rozprowadzam na osobnym naczyniu. Ten kulinarny przepis znalazł się na stronach magazynu turystycznego w rubryce "Kuchnia kempingowa" i od tego czasu gotuję go prawie co miesiąc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g