Góralska zupa jagnięca z soczewicą

gasi głód i pragnienie w mgnieniu oka! A gotowanie nie jest takie trudne!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 41 % 13 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min
w górskich wioskach jagnięcina stanowi podstawę diety mięsnej. Soczewica jest również popularna na Wschodzie. Połączenie tych produktów w kuchni gruzińskiej nie jest tak rzadkie. Muszę powiedzieć, że większość gruzińskich potraw musi być gotowana przez długi czas i są dość skomplikowane. Góralska zupa jagnięca z soczewicą jest przyjemnym wyjątkiem od tej reguły, ale pod względem smaku nie jest gorsza od bardziej złożonych przepisów kulinarnych. Miłośnicy jagnięciny często będą mogli cieszyć się ulubioną odmianą mięsa, jeśli opanują przygotowanie tego posiłku. Przede wszystkim napełniam jagnięcinę pokrojoną na duże kawałki zimną wodą i stawiam na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, szybko zmniejszam ciepło do niskiego, usuwam piankę i sól, a następnie czekam na gotowość, aż mięso będzie stosunkowo miękkie, jak to możliwe w przypadku jagnięciny. Odcedzam bulion i osobno rozprowadzam mięso. Następnie sortuję soczewicę i wsypuję do bulionu, po czym gotuję, aż płatki będą w połowie ugotowane. Kroję ziemniaki w plastry i bardzo drobno siekam suszone morele. Dodaj do bulionu i gotuj, aż soczewica i ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Cebulę kroję w półkole i smażymy na margarynie w paście z obranego i pokruszonego pomidora. Gdy zupa jest gotowa, doprawiam ją smażeniem pomidorowo-cebulowym i wlewam do glinianych misek. Posypuję posiekanymi ziołami na wierzchu i życzę wszystkim siedzącym przy stole " smacznego!"Każdy doda pieprz do swojego talerza do smaku, ponieważ niektórzy nawet nie dotkną jedzenia zawierającego pieprz, a inni wręcz przeciwnie, palące jedzenie jest przyjemne. Gotowane mięso rozprowadzam na osobnym naczyniu. Ten kulinarny przepis znalazł się na stronach magazynu turystycznego w rubryce "Kuchnia kempingowa" i od tego czasu gotuję go prawie co miesiąc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy