Zupa & quot; Hamrashi & quot; z fasoli i makaronu

Ta zupa jest uważana za jedną z najbardziej elitarnych na całym Wschodzie! Spróbuj!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 33 % 12 g
198 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
kulinarny przepis kuchni gruzińskiej z taką, w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu, poetycką nazwą, znalazł się na etykiecie zestawu chińskich emaliowanych garnków. Zupa Hamrashi z fasoli i makaronu ilustrowała przeznaczenie największego garnka z tego zestawu. A skoro tak, to pozostaje tylko gotować zupę, ponieważ wszystkie składniki były pod ręką. Najpierw włożyłem fasolę do namoczenia w ciepłej wodzie. Następnie oddzielił Kości od mięsa jagnięcego. Z kości postawiłem bulion, a miąższ z cebulą przekręciłem do mięsa mielonego przez maszynę do mięsa. Gotuję domowy makaron, ugniatając strome ciasto na wodzie, jajku, soli i mące, rozwałkowując je na warstwę o grubości dosłownie milimetra, a następnie posypując warstwę cebulą i krojąc na paski o szerokości około 5 milimetrów, posiekając makaron małym nożem. Przed dodaniem do bulionu strząsam makaron z nadmiaru mąki. Do bulionu wkładam klopsiki uformowane z mielonego mięsa-kulki, makaron i gotowaną wcześniej fasolę. Gotuję zupę, okresowo próbując soli i sprawdzając gotowość. Do każdego talerza dodaję trochę roztopionego masła, posiekanej kolendry i suszonej mielonej mięty. Osobno podaję ocet winny, aby ci, którzy chcą, mogli przyprawić własne jedzenie. Każdy, kto lubi smak jagnięciny, będzie zadowolony. Bardziej estetyczne jest podawanie w glinianych miseczkach, ale zejdą też najczęstsze miski do zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy