zupa & amp;quot; Hamrashi & amp; quot; z fasoli i makaronu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
kulinarny przepis kuchni gruzińskiej z taką, w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu, poetycką nazwą, znalazł się na etykiecie zestawu chińskich emaliowanych garnków. Zupa Hamrashi z fasoli i makaronu ilustrowała przeznaczenie największego garnka z tego zestawu. A skoro tak, to pozostaje tylko gotować zupę, ponieważ wszystkie składniki były pod ręką. Najpierw włożyłem fasolę do namoczenia w ciepłej wodzie. Następnie oddzielił Kości od mięsa jagnięcego. Z kości postawiłem bulion, a miąższ z cebulą przekręciłem do mięsa mielonego przez maszynę do mięsa. Gotuję domowy makaron, ugniatając strome ciasto na wodzie, jajku, soli i mące, rozwałkowując je na warstwę o grubości dosłownie milimetra, a następnie posypując warstwę cebulą i krojąc na paski o szerokości około 5 milimetrów, posiekając makaron małym nożem. Przed dodaniem do bulionu strząsam makaron z nadmiaru mąki. Do bulionu wkładam klopsiki uformowane z mielonego mięsa-kulki, makaron i gotowaną wcześniej fasolę. Gotuję zupę, okresowo próbując soli i sprawdzając gotowość. Do każdego talerza dodaję trochę roztopionego masła, posiekanej kolendry i suszonej mielonej mięty. Osobno podaję ocet winny, aby ci, którzy chcą, mogli przyprawić własne jedzenie. Każdy, kto lubi smak jagnięciny, będzie zadowolony. Bardziej estetyczne jest podawanie w glinianych miseczkach, ale zejdą też najczęstsze miski do zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g