zupa Rzymska
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj cebulę, czosnek można przepuścić przez prasę czosnkową. Powstałą mieszaninę lekko rozcieńczamy przegotowaną wodą. Małe kromki chleba pszennego zanurzamy w czosnku z cebulą i smażymy na patelni z olejem roślinnym (właściwie każdy jest odpowiedni, ale przepis wskazuje oliwę). Bierzemy garnki ceramiczne-w tym przypadku dwie sztuki i układamy w nich nasze grzanki. Na wierzchu zasypiamy je roztopionym serem startym na drobnej tarce. Wkładamy do piekarnika do pieczenia. Kiedy ser się rozpuści (a stanie się to za dwie lub trzy minuty), wyjmujemy garnki i wlewamy do nich wrzący bulion (możesz kurczak, możesz mięso; na przykład mój przyjaciel użył kostek bulionowych). Następnie bierzemy surowe jajko, ubijamy je widelcem i jedną ręką wlewamy do zupy cienkim strumieniem, a drugą w tym czasie mieszamy zupę. Na koniec dodajemy do potrawy przyprawy, sól (dla tych, którzy bardzo ją kochają, ponieważ sam ser topiony jest słony) i świeże zioła. Widzisz, gotowanie jest bardzo szybkie, a smak jest po prostu wspaniały. Ponadto wygląda bardzo malowniczo w doniczkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Bochenek prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g