Zupa kalafiorowa z brokułami i gruszkami

nie pozbawiaj się zabawy! Przepisuj przepis i ciesz się!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przyznaję szczerze, po prostu uwielbiam kalafior. Ale wcześniej w mojej książce kucharskiej był tylko jeden przepis – smażyłam go z jajkami kurzymi. Nigdy nie wkładałem go do zup, więc przepis kulinarny z kalafiorem przyciągnął mnie właśnie jego obecnością. Gruszka jako jeden ze składników trochę się zaalarmowała, ale potem pomyślałem: dlaczego nie? W rezultacie otrzymano jedzenie o subtelnym, nowym smaku, które od razu spodobało się wszystkim domowym, bez wyjątku. A więc kuchnia Bułgarska.
dokładnie obierz naszą kapustę, dobrze spłucz ją pod bieżącą wodą, podziel na kwiatostany (mam na myśli zarówno kolorowe, jak i brokuły). Obierz gruszkę, usuń nasiona, pokrój na małe kawałki. Pokrój pory w pierścienie. Na gorącej patelni zanurzamy zarówno masło, jak i olej roślinny, wysyłamy tam cebulę, gruszkę i połowę całej kapusty. Smażyć przez pięć minut, ciągle mieszając. Posyp papryką, curry i solą oraz startą skórką z cytryny. Przenieś do rondla, zalej bulionem, gotuj przez około dwadzieścia minut. Po mikserze ubij puree ze wszystkiego, co znajduje się w rondlu. Rzucamy drugą część całej kapusty i odstawiamy na około dziesięć minut, aby kapusta nasiąkła zupą i nadała jej swój aromat. Następnie wlej podgrzaną śmietanę do zupy i dodaj nasiona sezamu. W razie potrzeby smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Nawiasem mówiąc, kapustę, która nie staje się dla nas tłuczona, można pokroić na mniejsze kawałki. Osobiście bardziej podoba mi się, gdy jest płytka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy