skład / składniki
metoda gotowania
przyznaję szczerze, po prostu uwielbiam kalafior. Ale wcześniej w mojej książce kucharskiej był tylko jeden przepis – smażyłam go z jajkami kurzymi. Nigdy nie wkładałem go do zup, więc przepis kulinarny z kalafiorem przyciągnął mnie właśnie jego obecnością. Gruszka jako jeden ze składników trochę się zaalarmowała, ale potem pomyślałem: dlaczego nie? W rezultacie otrzymano jedzenie o subtelnym, nowym smaku, które od razu spodobało się wszystkim domowym, bez wyjątku. A więc kuchnia Bułgarska.
dokładnie obierz naszą kapustę, dobrze spłucz ją pod bieżącą wodą, podziel na kwiatostany (mam na myśli zarówno kolorowe, jak i brokuły). Obierz gruszkę, usuń nasiona, pokrój na małe kawałki. Pokrój pory w pierścienie. Na gorącej patelni zanurzamy zarówno masło, jak i olej roślinny, wysyłamy tam cebulę, gruszkę i połowę całej kapusty. Smażyć przez pięć minut, ciągle mieszając. Posyp papryką, curry i solą oraz startą skórką z cytryny. Przenieś do rondla, zalej bulionem, gotuj przez około dwadzieścia minut. Po mikserze ubij puree ze wszystkiego, co znajduje się w rondlu. Rzucamy drugą część całej kapusty i odstawiamy na około dziesięć minut, aby kapusta nasiąkła zupą i nadała jej swój aromat. Następnie wlej podgrzaną śmietanę do zupy i dodaj nasiona sezamu. W razie potrzeby smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Nawiasem mówiąc, kapustę, która nie staje się dla nas tłuczona, można pokroić na mniejsze kawałki. Osobiście bardziej podoba mi się, gdy jest płytka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g