zupa mięsna z pigwy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
nadeszła jesień i na Kaukazie pigwa Dojrzała we wszystkich ogrodach. Sama pigwa wcale nie jest jedzeniem. Sztywna, lepka. Chociaż wygląda jak jabłko, jedzenie go na surowo nie jest smaczne. Jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia pigwy lub robienia z niej dżemu. Ale na Kaukazie i Azji Środkowej umieszcza się go w wielu potrawach. Nie licz przepisów kulinarnych z pigwą. I pilaw, i ciasta ... a nawet zupy. Jadłeś taką zupę?
gotuj bulion wołowy, po oczyszczeniu go z folii. Pamiętaj, aby usunąć pianę. Gotową wołowinę kroimy na kawałki i filtrujemy bulion.
przygotuj pigwę. Musimy go pokroić w plasterki bez obierania, ale pamiętaj, aby usunąć rdzeń. Następnie gotuj z cukrem, aż będzie przezroczysty i miękki.
drobno posiekaj cebulę i smaż na roztopionym maśle na złoty kolor. A potem wkładamy wszystko do gorącego bulionu. Cebula, kawałki mięsa, grubo posiekane ziemniaki, sól i pieprz. A także gotowaną pigwę wraz z sokiem. I gotuj wszystko, aż ziemniaki będą gotowe.
podawaj zupę do stołu, posypując porcję drobno posiekaną natką pietruszki.
gotuj bulion wołowy, po oczyszczeniu go z folii. Pamiętaj, aby usunąć pianę. Gotową wołowinę kroimy na kawałki i filtrujemy bulion.
przygotuj pigwę. Musimy go pokroić w plasterki bez obierania, ale pamiętaj, aby usunąć rdzeń. Następnie gotuj z cukrem, aż będzie przezroczysty i miękki.
drobno posiekaj cebulę i smaż na roztopionym maśle na złoty kolor. A potem wkładamy wszystko do gorącego bulionu. Cebula, kawałki mięsa, grubo posiekane ziemniaki, sól i pieprz. A także gotowaną pigwę wraz z sokiem. I gotuj wszystko, aż ziemniaki będą gotowe.
podawaj zupę do stołu, posypując porcję drobno posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g