skład / składniki
gotowanie krok po kroku
miałem długie paluszki krabowe, więc przeciąłem je na pół. Aby paluszki krabowe dobrze się rozwijały, muszą być dobrze rozmrożone.
więc rozpakowałem połówki paluszków krabowych. Lekko posmarowałem wnętrze majonezem, posypałem trochę startym gotowanym jajkiem, położyłem jeden szprotek na wierzchu, zwinięte pióra zielonej cebuli i zwinąłem z powrotem w rolkę.
pożądane jest zwijanie tak, aby ryba i zielona cebula wyglądały lekko z rolki. Wtedy paluszki krabowe nadziewane szprotami będą wyglądać bardziej spektakularnie.
do podania dobrze jest użyć liści sałaty, pięknie ułożyć je na talerzu, a na wierzchu ułożyć nasze bułki. Podczas świątecznego serwowania bułki z paluszkami krabowymi można również ozdobić plasterkami cytryny i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g