zupa cebulowa po bułgarsku
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim pokrój cebulę w pierścienie o małej grubości, smaż na złoty kolor, po drodze dodaj sól i pieprz do smaku. Teraz wlej wstępnie przygotowany gorący bulion mięsny i gotuj przez około 15 minut. Osobno opiekamy kromki białego chleba na oleju. Gdy cebula trochę się zagotuje, usuń zupę z ognia. Wlać do ogniotrwałych filiżanek lub misek, włożyć do każdej z nich kilka kromek chleba, posypać startym serem i wstawić na kilka minut do umiarkowanie nagrzanego piekarnika. Czekamy, aż ser się stopi, wyłączamy piekarnik. A teraz danie można podać do stołu!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g