Sałatka Taszkent z jagnięciną

Spróbuj sałatki, która pochodzi od jednej Wschodniej stolicy!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 10 % 3 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

to jedzenie można postawić na świątecznym stole lub po prostu ugotować na obiad. Wszystkie narody mają kulinarne przepisy na sałatki mięsne. Przygotowujemy sałatkę, która nazywa się"Taszkent".
na początek gotuj mięso, aż będzie całkowicie ugotowane. Podczas gotowania rzodkiewki kroimy w paski i zanurzamy w zimnej wodzie na 15 minut, aby usunąć gorycz.
pokrój cebulę na półpierścienie i smaż w oleju roślinnym na złoty kolor.
gotowe mięso również kroimy w paski i mieszamy z rzodkiewką i cebulą. Wszystko to solimy i pieprzymy do smaku, a następnie doprawiamy połową majonezu przygotowanego na sałatkę.
serwując sałatkę w misce sałatkowej zjeżdżalnią, starannie wygładzając powierzchnię szpatułką. Wlać pozostały majonez. A wokół pięknie układamy plasterki jajek i kawałki gotowanego mięsa. Cały ten blask posypujemy ziołami-koperkiem, zieloną cebulą i natką pietruszki.
jeśli uważasz, że sałatka okazała się zbyt blada na świąteczny stół, możesz ułożyć wokół plasterków pomidorów lub czerwonej rzodkiewki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy