skład / składniki
metoda gotowania
to jedzenie można postawić na świątecznym stole lub po prostu ugotować na obiad. Wszystkie narody mają kulinarne przepisy na sałatki mięsne. Przygotowujemy sałatkę, która nazywa się"Taszkent".
na początek gotuj mięso, aż będzie całkowicie ugotowane. Podczas gotowania rzodkiewki kroimy w paski i zanurzamy w zimnej wodzie na 15 minut, aby usunąć gorycz.
pokrój cebulę na półpierścienie i smaż w oleju roślinnym na złoty kolor.
gotowe mięso również kroimy w paski i mieszamy z rzodkiewką i cebulą. Wszystko to solimy i pieprzymy do smaku, a następnie doprawiamy połową majonezu przygotowanego na sałatkę.
serwując sałatkę w misce sałatkowej zjeżdżalnią, starannie wygładzając powierzchnię szpatułką. Wlać pozostały majonez. A wokół pięknie układamy plasterki jajek i kawałki gotowanego mięsa. Cały ten blask posypujemy ziołami-koperkiem, zieloną cebulą i natką pietruszki.
jeśli uważasz, że sałatka okazała się zbyt blada na świąteczny stół, możesz ułożyć wokół plasterków pomidorów lub czerwonej rzodkiewki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g