skład / składniki
metoda gotowania
w przeddzień zimy chcę podzielić się z wami przepisem na przygotowanie klasycznego gorącego angielskiego napoju alkoholowego. Znam wiele przepisów kulinarnych na grog-herbatę, kawę, pikantne, z brandy – w sumie ponad 20 przepisów. Do Rosji napój ten został sprowadzony przez Brytyjczyków w XIX wieku i zyskał tu dużą popularność. W końcu zimy są długie i zimne. I tak miło jest wieczorem ogrzać się małą filiżanką tego aromatycznego pikantnego napoju.
każdej zimy mój mąż i ja odkrywamy ten napój na nowo. Smak alkoholu nie jest tutaj odczuwalny. Składników do przygotowania tego koktajlu jest ponad dwa tuziny, a ich połączenie czasami okazuje się po prostu boskie. To jest miejsce na wyobraźnię!
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego cudownego napoju, proponuję zrobić to teraz. Przygotowanie grogu jest bardzo proste.
w dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier, liście mięty i przyprawy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, odcedź, dodaj rum i dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i pozwól jej parzyć przez kolejne 15 minut. Napój należy natychmiast podać na stole.
polecam pić grog z szerokich szklanek
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g