klasyczny angielski grog

nawet królowa Wielkiej Brytanii pije ten napój! Ty też możesz...
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
61 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

w przeddzień zimy chcę podzielić się z wami przepisem na przygotowanie klasycznego gorącego angielskiego napoju alkoholowego. Znam wiele przepisów kulinarnych na grog-herbatę, kawę, pikantne, z brandy – w sumie ponad 20 przepisów. Do Rosji napój ten został sprowadzony przez Brytyjczyków w XIX wieku i zyskał tu dużą popularność. W końcu zimy są długie i zimne. I tak miło jest wieczorem ogrzać się małą filiżanką tego aromatycznego pikantnego napoju.
każdej zimy mój mąż i ja odkrywamy ten napój na nowo. Smak alkoholu nie jest tutaj odczuwalny. Składników do przygotowania tego koktajlu jest ponad dwa tuziny, a ich połączenie czasami okazuje się po prostu boskie. To jest miejsce na wyobraźnię!
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego cudownego napoju, proponuję zrobić to teraz. Przygotowanie grogu jest bardzo proste.
w dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier, liście mięty i przyprawy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, odcedź, dodaj rum i dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i pozwól jej parzyć przez kolejne 15 minut. Napój należy natychmiast podać na stole.
polecam pić grog z szerokich szklanek

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy