gruzińska szurpa jagnięca w ceramicznych doniczkach
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
jak się okazuje, w glinianych garnkach do piekarnika można gotować nie tylko doskonałe dania główne, ale także całkowicie fenomenalne zupy. Jeden z tych przepisów kulinarnych przeczytałem w starym magazynie o modzie na ostatniej stronie i postanowiłem go opropować, gdy tylko pojawi się kilka wolnych zegarków. A teraz nadszedł weekend, pokroiłem jagnięcinę wraz z kośćmi na kawałki o wadze około 40 g, rozłożyłem na garnki i zalałem zimną wodą, a następnie włożyłem do piekarnika na średnią moc. Kiedy jagnięcina była już prawie ugotowana, dodałem w równych proporcjach drobno posiekaną marchewkę i ziemniaki w paski, a także cebulę, posiekaną w cienkie półpierścienie i posiekaną miąższ pomidorowy. Wszystko to posoliłem i ponownie wysłałem do piekarnika, a tym razem ugotowałem wszystko do pełnej gotowości. Każdy garnek został umieszczony na glinianym spodku i podany na obiad, obficie posypany posiekanymi ziołami lub zupa jest po prostu układana na talerzach. Każdy wybiera zielenie do smaku, używam pietruszki, kopru i kolendry w równych proporcjach, a czasem dodaję bazylię. Ale każdy może mieć swoje preferencje. Najważniejsze jest to, że jest dużo zieleni, obfitość zieleni jest charakterystyczną cechą kuchni gruzińskiej, która nadaje potrawom szczególny smak Południowej świeżości. Oczywiście tradycyjnie to danie gotuje się w piekarniku, ale z piekarnika jest zaskakująco smaczne. Gruzińska szurpa jagnięca w ceramicznych doniczkach może zadowolić całą rodzinę zgromadzoną w weekend przy stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g