gruzińska szurpa jagnięca w ceramicznych doniczkach

Gruzińska atmosfera i kultura w jednym naczyniu! Okazuje się, że jest to świetna jagnięcina w doniczkach!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 48 % 10 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
jak się okazuje, w glinianych garnkach do piekarnika można gotować nie tylko doskonałe dania główne, ale także całkowicie fenomenalne zupy. Jeden z tych przepisów kulinarnych przeczytałem w starym magazynie o modzie na ostatniej stronie i postanowiłem go opropować, gdy tylko pojawi się kilka wolnych zegarków. A teraz nadszedł weekend, pokroiłem jagnięcinę wraz z kośćmi na kawałki o wadze około 40 g, rozłożyłem na garnki i zalałem zimną wodą, a następnie włożyłem do piekarnika na średnią moc. Kiedy jagnięcina była już prawie ugotowana, dodałem w równych proporcjach drobno posiekaną marchewkę i ziemniaki w paski, a także cebulę, posiekaną w cienkie półpierścienie i posiekaną miąższ pomidorowy. Wszystko to posoliłem i ponownie wysłałem do piekarnika, a tym razem ugotowałem wszystko do pełnej gotowości. Każdy garnek został umieszczony na glinianym spodku i podany na obiad, obficie posypany posiekanymi ziołami lub zupa jest po prostu układana na talerzach. Każdy wybiera zielenie do smaku, używam pietruszki, kopru i kolendry w równych proporcjach, a czasem dodaję bazylię. Ale każdy może mieć swoje preferencje. Najważniejsze jest to, że jest dużo zieleni, obfitość zieleni jest charakterystyczną cechą kuchni gruzińskiej, która nadaje potrawom szczególny smak Południowej świeżości. Oczywiście tradycyjnie to danie gotuje się w piekarniku, ale z piekarnika jest zaskakująco smaczne. Gruzińska szurpa jagnięca w ceramicznych doniczkach może zadowolić całą rodzinę zgromadzoną w weekend przy stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy