Zupa Jagnięca ryżowo-warzywna

zupa, do której dodałam jagnięcinę, wywołała poruszenie we wszystkich kuchniach świata!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 52 % 15 g
137 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
oddzielając mięso jagnięce od kości, kroję je na małe kawałki. Obieram i kroję marchewki i rzepy w małe kostki, a następnie siekam cebulę tak drobno, jak to możliwe. Podgrzewam na patelni roztopiony smalec jagnięcy. W przypadku braku-zastępuję margaryną, smak jedzenia nie ucierpi zbytnio. Wlej mięso, marchewkę, rzepę i cebulę na patelnię i zmniejsz ogień. Kilka minut przed smażeniem doprawiam pastą pomidorową. Przenoszę smażenie na patelnię i wlewam gorący bulion, wcześniej ugotowany na kościach jagnięcych. Po ugotowaniu naparu wsypuję tam ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję jagnięcą zupę ryżowo-warzywną do miękkości. Do każdego talerza dodaję trochę kwaśnego mleka i drobno posiekanej natki pietruszki. Oczywiście koperek też się sprawdzi, a kwaśna śmietana z powodzeniem zastąpi kwaśne mleko. Ale użycie kwaśnego mleka jest dokładnym postępowaniem zgodnie z oryginalną recepturą gruzińskiej kuchni, która najlepiej oddaje cechy gotowania w górskich wioskach. Z tym przepisem kulinarnym zapoznałem się na przyjęciu u przyjaciela, który lubi orientalne gotowanie i zbiera kulinarne przepisy na jedzenie, które nie weszło do naszej codziennej lub świątecznej diety jako kebaby. Zupa jagnięca z ryżu i warzyw może być karmiona osobą, która jest głodna po ciężkim dniu pracy, jest tak obfita, że, jak pokazuje praktyka, prawie każdy ma wystarczająco dużo talerza. Ale dodatek nadal musi być zapewniony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy