zupa Jagnięca ryżowo-warzywna
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
oddzielając mięso jagnięce od kości, kroję je na małe kawałki. Obieram i kroję marchewki i rzepy w małe kostki, a następnie siekam cebulę tak drobno, jak to możliwe. Podgrzewam na patelni roztopiony smalec jagnięcy. W przypadku braku-zastępuję margaryną, smak jedzenia nie ucierpi zbytnio. Wlej mięso, marchewkę, rzepę i cebulę na patelnię i zmniejsz ogień. Kilka minut przed smażeniem doprawiam pastą pomidorową. Przenoszę smażenie na patelnię i wlewam gorący bulion, wcześniej ugotowany na kościach jagnięcych. Po ugotowaniu naparu wsypuję tam ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję jagnięcą zupę ryżowo-warzywną do miękkości. Do każdego talerza dodaję trochę kwaśnego mleka i drobno posiekanej natki pietruszki. Oczywiście koperek też się sprawdzi, a kwaśna śmietana z powodzeniem zastąpi kwaśne mleko. Ale użycie kwaśnego mleka jest dokładnym postępowaniem zgodnie z oryginalną recepturą gruzińskiej kuchni, która najlepiej oddaje cechy gotowania w górskich wioskach. Z tym przepisem kulinarnym zapoznałem się na przyjęciu u przyjaciela, który lubi orientalne gotowanie i zbiera kulinarne przepisy na jedzenie, które nie weszło do naszej codziennej lub świątecznej diety jako kebaby. Zupa jagnięca z ryżu i warzyw może być karmiona osobą, która jest głodna po ciężkim dniu pracy, jest tak obfita, że, jak pokazuje praktyka, prawie każdy ma wystarczająco dużo talerza. Ale dodatek nadal musi być zapewniony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g