wiejska zupa Śliwkowa na bulionie z kurczaka
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
po dokładnym przetworzeniu tuszy kurczaka wkładam ją w całości do dużego rondla i wlewam siedem szklanek zimnej wody. Usuwam piankę raz na kilka minut. Podczas gotowania wkładam do zupy całą głowę obranej cebuli, a także korzeń selera i marchewkę, pokrojoną na dwie połówki. Gdy kurczak jest całkowicie ugotowany, wyjmuję go z patelni i kroję na kawałki, a bulion filtruję przez sito. Grubo posiekaj ziemniaki, umyj i posortuj ryż i włóż te produkty do bulionu, który solę i gotuję dalej, aż ryż stanie się miękki. Osobno gotuję kwaśne śliwki, koperek i seler. Schładzam i mielę siekaczem, a następnie razem z pokruszoną papryką i plasterkami gotowanego kurczaka dodaję do zupy. Pozostaje tylko posypać gotową wiejską zupę śliwkową na bulionie z kurczaka zieleniną kolendry i wlać na talerze. Głodni mieszkańcy lata chętnie traktują zupę przygotowaną zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wierząc, że najsmaczniejsze jedzenie jest przygotowywane z tego, co rośnie w łóżkach. Przynajmniej kobieta, która powiedziała mi ten przepis kulinarny w pociągu wiejskim, zapewniła mnie o tym. Zupa jest pyszna - nie ma sporu, a wszystkie jej składniki można znaleźć nie tylko w ogrodzie, ale także na każdym najbliższym rynku. Mimo to zastanawiam się, jakie zmiany przechodzą przepisy kulinarne kuchni gruzińskiej w różnych warunkach. Oczywiście wszyscy już zgadli, że w orininal Tkemali jest umieszczany w tej zupie, ale ponieważ w klimacie umiarkowanym Tkemali jest rzadki, a kwaśne śliwki są obfite, kucharze z powodzeniem zastępują jedną drugą, a smak nie cierpi z powodu tej wymiany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g