wiejska zupa Śliwkowa na bulionie z kurczaka

tylko danie, które bardzo szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 29 % 9 g
176 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
po dokładnym przetworzeniu tuszy kurczaka wkładam ją w całości do dużego rondla i wlewam siedem szklanek zimnej wody. Usuwam piankę raz na kilka minut. Podczas gotowania wkładam do zupy całą głowę obranej cebuli, a także korzeń selera i marchewkę, pokrojoną na dwie połówki. Gdy kurczak jest całkowicie ugotowany, wyjmuję go z patelni i kroję na kawałki, a bulion filtruję przez sito. Grubo posiekaj ziemniaki, umyj i posortuj ryż i włóż te produkty do bulionu, który solę i gotuję dalej, aż ryż stanie się miękki. Osobno gotuję kwaśne śliwki, koperek i seler. Schładzam i mielę siekaczem, a następnie razem z pokruszoną papryką i plasterkami gotowanego kurczaka dodaję do zupy. Pozostaje tylko posypać gotową wiejską zupę śliwkową na bulionie z kurczaka zieleniną kolendry i wlać na talerze. Głodni mieszkańcy lata chętnie traktują zupę przygotowaną zgodnie z tym przepisem kulinarnym, wierząc, że najsmaczniejsze jedzenie jest przygotowywane z tego, co rośnie w łóżkach. Przynajmniej kobieta, która powiedziała mi ten przepis kulinarny w pociągu wiejskim, zapewniła mnie o tym. Zupa jest pyszna - nie ma sporu, a wszystkie jej składniki można znaleźć nie tylko w ogrodzie, ale także na każdym najbliższym rynku. Mimo to zastanawiam się, jakie zmiany przechodzą przepisy kulinarne kuchni gruzińskiej w różnych warunkach. Oczywiście wszyscy już zgadli, że w orininal Tkemali jest umieszczany w tej zupie, ale ponieważ w klimacie umiarkowanym Tkemali jest rzadki, a kwaśne śliwki są obfite, kucharze z powodzeniem zastępują jedną drugą, a smak nie cierpi z powodu tej wymiany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy