rolki uramaki (ryż na zewnątrz)

przepis, dzięki któremu staniesz się mistrzem robienia sushi.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 21 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
142 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

więc przygotowujemy składniki:
dokładnie spłucz ryż, włóż do talerza i poczekaj, aż wyschnie. Włóż do rondla i napełnij wodą (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody): te proporcje wystarczyły mi na 3 rolki.
zagotuj ryż, a następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Wyłącz piec i przytrzymaj ryż przez kolejne 15 minut. Na koniec pod pokrywkę można umieścić czysty ręcznik waflowy, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
w tym czasie przygotowujemy sos ryżowy: 2 łyżki. łyżki octu, 2 łyżki. łyżki cukru, 1/3 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Kuchnia japońska jest jedną z moich ulubionych. Jakie jedzenie Nie gotowałem według przepisów kulinarnych! Ale oczywiście bułki były i nadal są moją ulubioną ucztą. Szczególną, drżącą miłością nasyciłem się rolkami uramaki lub rolkami ryżu na zewnątrz. A teraz podzielę się z Wami tym wspaniałym daniem.
najpierw weź ryż i dokładnie spłucz zimną wodą, około 10 minut. Teraz możesz wlać go do sita, aby szkło miało nadmiar wody i trochę wyschło. Zostawiamy na godzinę. Teraz przenosimy ryż do głębokiego rondla i napełniamy wodą 2 palce powyżej poziomu ryżu. Stawiamy na dużym ogniu, nie przykrywając pokrywką, doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, aż płatki ugotują się i wchłoną do niego całą wodę. Następnie zdejmij rondel z ognia, umieść czysty ręcznik waflowy między rondlem a pokrywką na 10-15 minut. Ryż jest gotowy! Rozłóż go w szerokiej misce, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Schłodzić ryż. Połóż liść nori gładką stroną do dołu na bambusowej macie. Teraz nałóż ryż cienką warstwą na arkusz nori. Odwróć powstały arkusz ryżem w dół. Następnie równomiernie rozkładamy łososia i ogórek na nori. Ostrożnie za pomocą maty przekręć naszą kiełbasę w rolkę. Rzuć go w pożądaną ilość sezamu. Pokrój kiełbasę na 6 równych części. Połóż na talerzu. Nasze danie jest gotowe!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g

Podobne przepisy