skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc przygotowujemy składniki:
dokładnie spłucz ryż, włóż do talerza i poczekaj, aż wyschnie. Włóż do rondla i napełnij wodą (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody): te proporcje wystarczyły mi na 3 rolki.
zagotuj ryż, a następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Wyłącz piec i przytrzymaj ryż przez kolejne 15 minut. Na koniec pod pokrywkę można umieścić czysty ręcznik waflowy, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
w tym czasie przygotowujemy sos ryżowy: 2 łyżki. łyżki octu, 2 łyżki. łyżki cukru, 1/3 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Kuchnia japońska jest jedną z moich ulubionych. Jakie jedzenie Nie gotowałem według przepisów kulinarnych! Ale oczywiście bułki były i nadal są moją ulubioną ucztą. Szczególną, drżącą miłością nasyciłem się rolkami uramaki lub rolkami ryżu na zewnątrz. A teraz podzielę się z Wami tym wspaniałym daniem.
najpierw weź ryż i dokładnie spłucz zimną wodą, około 10 minut. Teraz możesz wlać go do sita, aby szkło miało nadmiar wody i trochę wyschło. Zostawiamy na godzinę. Teraz przenosimy ryż do głębokiego rondla i napełniamy wodą 2 palce powyżej poziomu ryżu. Stawiamy na dużym ogniu, nie przykrywając pokrywką, doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, aż płatki ugotują się i wchłoną do niego całą wodę. Następnie zdejmij rondel z ognia, umieść czysty ręcznik waflowy między rondlem a pokrywką na 10-15 minut. Ryż jest gotowy! Rozłóż go w szerokiej misce, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Schłodzić ryż. Połóż liść nori gładką stroną do dołu na bambusowej macie. Teraz nałóż ryż cienką warstwą na arkusz nori. Odwróć powstały arkusz ryżem w dół. Następnie równomiernie rozkładamy łososia i ogórek na nori. Ostrożnie za pomocą maty przekręć naszą kiełbasę w rolkę. Rzuć go w pożądaną ilość sezamu. Pokrój kiełbasę na 6 równych części. Połóż na talerzu. Nasze danie jest gotowe!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g